Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Dra lärdom av Västmanlandsbranden

Annons

Den lokala räddnings- tjänsten får alldeles för lite uppskattning för det viktiga arbete som utförs varje dag.

Dessutom handlar det om stora utmaningar. Det gäller att kunna rekrytera personal så att man kan vara närvarande i hela landet och hantera ett förändrat klimat, vilket medför översvämningar, torka och fler skogsbränder.

Slutligen gäller det att kunna garantera personalens säkerhet vid utryckningar till platser med sociala problem.

Vi moderater genomför därför i dag besök i räddningstjänsten i hela Sverige. Vi vill visa vår stora uppskattning för allt arbete som utförs samt fånga upp de största utmaningarna.

Vi behöver den återkopplingen för att kunna fatta bra beslut lokalt, regionalt och i riksdagen för att skapa goda förutsättningar för räddningstjänsten.

Antalet räddningstjänstorganisationer har minskat de senaste årtiondena. Det har lett till en minskad närvaro på landsbygden och man har även börjat få problem med att rekrytera deltidsbrandmän.

På mindre orter är deltidsbrandmännen ofta stommen i räddnings- styrkorna och avgörande för att allt ska fungera. Därför har allianspartierna i riksdagen sett till att regeringen getts i uppdrag att se om utbildningen för deltidsbrandmän kan genomföras på lokal nivå.

Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 blev ett uppvaknande när det gäller hur krisberedskapen fungerar. Genom problem med ledning, samordning och utbildning blev branden betydligt större än vad som hade behövt vara fallet.

Det pågår ett arbete att rätta till de bristerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har lagt ett antal intressanta förslag som kommer att behandlas av riksdag och regering framöver. För oss moderater är detta ett viktigt fokusområde.

Om tillgången till kompetent personal kan vara ett problem på landsbygden är säkerhetsfrågorna ofta i fokus för räddningstjänstens arbete i större och medelstora städer. Såväl hot som direkt våld mot räddningstjänstens personal rapporteras från allt fler håll i landet.

Detta är en hotbild som Sveriges brandmän delar med andra blåljusyrken som ambulansförare och poliser. Regeringen måste ta tag i detta och se över möjligheten att ge dessa grupper ett ökat skydd.

Räddningstjänsten räddar liv. De förtjänar allt stöd både från politiken och övriga samhället. De ska kunna känna trygghet när de utför sitt arbete och ha resurser att kunna göra ett bra sådant i hela landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons