Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dyra planer för Sätra

Under det senaste kommunfullmäktigemötet antogs den fördjupade översiktsplanen för Sätra – Västerås nya stora bostadsområde. Att det ska byggas på Sätra råder stor enighet om. Hur det ska se ut är desto mer omtvistat. Frågan är om ens majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet själva vet vad de vill?

Moderaterna har motsatt sig att plandokumentet för Sätra innehåller skrivningar där bilen beskrivs som ett odemokratiskt färdmedel och skrivningar om att skolor kan använda odling i sin pedagogik för att ”skapa förståelse för obekväma politiska beslut”. Skrivningarna vittnar om en samhällssyn där medborgarna är redskap för att uppnå politiska mål – inte att samhället ska byggas utifrån hur medborgarna lever i sin vardag.

Socialdemokraterna medgav under kommunfullmäktige att det var ”olyckliga formuleringar” i styrdokumentet men de var inte villiga att ändra sig. Under debatten insåg Liberalerna att ännu en ”olycklig formulering” fanns i dokumentet, det stod nämligen att det skulle byggas subventionerade bostäder på Sätra. Denna formulering ville Moderaterna ändra på men majoriteten ville inte gå med på det heller, trots att de höll med om att det inte var bra formulerat. Dock försäkrade Liberalernas kommunalråd att skrivningarna inte skulle få något genomslag i praktiken.

Men varför underkänner S-styret sitt eget styrdokument? Om Sätra är ett så viktigt projekt som majoriteten hävdar borde de väl anstränga sig för att anta en fördjupad översiktsplan med innehåll som de inte behöver ta avstånd ifrån?

Inte nog med att planen för Sätra innehåller konstiga formuleringar. Den var ruskigt dyr att ta fram också. Hållbarhetsanalysen av planen gjordes av konsulter och bara den delen har kostat skattebetalarna en halv miljon kronor. Analysen menade exempelvis att fastighetsnämnden skulle kunna prova att använda sig av markanvisningstävlingar – något nämnden redan gjort i mer än åtta års tid. Tycker majoriteten verkligen att det är rimligt att betala dyra konsulter för något kommunen själva kunde skrivit fram?

Sätra har förutsättningar för att bli ett trevligt bostadsområde i Västerås. Det är synd att S-styret inte vill anstränga sig för att ge bästa möjliga förutsättningar för att det ska bli verklighet.

Eleonore Lundkvist (M), 2:e vice ordförande, fastighetsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel