Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Eko-jordbruk inte bättre för miljön

Annons

Svar. I en debattartikel skriver Jonas Carlberg (Krav) att arealen för Krav-odling bör ökas från 30 procent till 60 procent, det har regeringen som mål. I en intervju i Aktuell Hållbarhet kan man läsa följande:

”På Jordbruksverket fick vi efter flera längre samtal inte ut något konkret. Ansvariga tjänstemän kunde inte säga om det fanns någon vetenskaplig evidens bakom nivåerna om 30 respektive 60 procent. På Jordbruksverket sa man sig inte känna till någon forskning eller forskare som kunde hävda den ekologiska produktionens miljöfördelar”.

I en rapport från Livsmedelsverket framgår det att ”ekologiskt jordbruk aldrig har varit bättre för miljön”. Ändå framhärdar Krav att vi ska öka arealen för Krav-odling, det kan man ju förstå eftersom Krav är en ekonomisk intresseorganisation när det gäller ekojordbruk.

Vi vet att ekojordbruket har mindre skördar än konventionell odling, det skulle innebära att vi måste ta mer mark i anspråk för odling av ekoprodukter. Har vi denna mark? Svaret är nej, det har vi inte, om vi inte vill att all annan mark (skog, naturmark) skulle omvandlas till åkermark.

I debattartikeln kan man läsa att Krav har 37 olika regler för ekojordbruk, bara det gör nog de flesta misstänksamma mot organisationen. Hur har man sammanvägt dessa regler för ekojordbruket? Är det de vetenskapliga kriterierna som tog slut vid 37 olika regler?

För något år sedan var det en stor livsmedelskedja som drev en kampanj för ekologiska produkter och dess fördelar, men enligt en dom i Stockholms tingsrätt skulle livsmedelskedjan få ett högt vitesbelopp om den inte slutade med kampanjen. Livsmedelskedjan slutade omedelbart med kampanjen eftersom den inte kunde verifiera sitt budskap.

Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt, sjöng Ulf Peder Olrog. Det är väl det man kan säga om ekoprodukter också. Vad vi kan vara överens om är att det enda säkra när det gäller ekoprodukter är att de är dyrare än konventionella produkter.

Sigge Synnergård

Kolbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel