Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ekologiska djur och jordbruk har långsiktigt en nyckelroll

Förra året användes 18 procent av jordbruksmarken i Västmanland för ekologisk odling och bete. De ekologiska bönderna i Västmanland gör en stor miljöinsats genom att säga nej till ­naturfrämmande ­kemiska bekämpnings­medel och konstgödsel. Men det är en bra bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.

Ekologiska och KRAV- märkta djur har en nyckelroll i en långsiktigt håll- bar livsmedelsproduktion. I Västmanland var 33 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Västmanland och deras betande djur bidra till större artrikedom, vilket är ­avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara ­torka och skyfall i klimat­förändringarnas spår. Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra ­bördig, där KRAV- ekologiska råvaror kan ­odlas och bli hållbar vegetarisk mat.

Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livs­medelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och ­kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Västmanland kan bidra genom ­aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV- märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Offentliga upphandlare har också stor makt att ­påverka utvecklingen. I ­hela landet köper den ­offentliga sektorn in livsmedel för 10 miljarder kronor om året. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent.

Här finns en stor potential för den ­offentliga sektorn i Västmanland att gå före.

Genom att arbeta till­sammans kan dagligvaru­handel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Västmanland möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livs­kraftigt svenskt jordbruk.

Anita Falkenek

vd på KRAV

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel