Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Elever ska undervisas av utbildade lärare

Statsbudgeten för 2021 har nu lämnats till riksdagen. Inom utbildningsområdet har vi förhandlat fram nödvändiga och långsiktiga resurser på forskning, forskningsinfrastruktur och forskningsråden. Detta för att säkra vår position som ledande nation inom viktiga discipliner. Vi har inom skolområdet främst drivit på för åtgärder som höjer kvaliteten och resultaten. Den enskilt viktigaste faktorn är att alla elever undervisas av utbildade behöriga lärare.

Lärarbristen, i kombination med att tusentals lärare lämnat yrket samt problem med genomströmning på lärarutbildningen bidrar till en situation som drabbar de lärare som finns kvar i verksamheterna men inte minst eleverna som inte får den undervisning de har rätt till.

Kraven för att bli lärare får inte sänkas, tvärtom måste de höjas för att långsiktigt höja kvaliteten och locka de bästa studenterna. Nu förbereds förslag om ökade krav för att antas till ämneslärarutbildningen exempelvis.

I budgeten har vi fått igenom satsning på allmän och forskar-KPU som erbjuder akademiker och forskare med ämneskompetens snabbspår in i läraryrket. Det är en effektiv och eftertraktad utbildningsväg som vi vill värna. Vi måste vända utvecklingen med att allt fler obehöriga undervisar i skolan. Därför höjer vi anslaget till VAL, en fortbildningsinsats som riktar sig till de som idag arbetar som obehöriga i skolan.

Extremister som bedriver skola ska inte ha en krona i offentlig finansiering.

Skolinspektionen kommer också på vårt initiativ att få 20 miljoner extra per år de kommande åren för att utöka deras förmåga och närvaro ute i landet. Alla skolor, kommunala som friskolor, ska kvalitetsgranskas. Ingen enhet ska gå under radarn utan tillsyn. Ett område vi vill ha extra koll på är de skolor med koppling till extremism som Liberalerna kräver helt ska bli av med sitt tillstånd. I avvaktan på detta måste staten ha örnkoll på de verksamheterna.

Extremister som bedriver skola ska inte ha en krona i offentlig finansiering.

Förutom resurser måste Skolinspektionen bli mycket skarpare och tuffare mot dessa verksamheter. Vi kräver att skollagen ändras så att skolor, kommunala som friskolor, med återkommande brister blir av med sitt tillstånd att bedriva verksamhet, dagens skollag är för svag här.

De kommunala skolorna ska som en sista åtgärd kunna beläggas med ett skarpt verksamhetsförbud, vilket inte är möjligt i dag. Vi vill också att gamla outnyttjade tillstånd inte ska kunna användas av friskolor om man inte startar inom två år. Römosseskolan i Göteborg kan nu tack vare denna lucka i skollagen utöka sin verksamhet trots att deras tillstånd är från 2015. En skola som bedrivit könsuppdelad undervisning i 22 år, den ska självfallet varken få finnas kvar eller få utöka sin verksamhet.

Statsbudgeten innehåller flera viktiga förstärkningar till skola och utbildning men det räcker inte. Ska kvaliteten höjas och resultaten bli bättre krävs det fler behöriga lärare, inte minst på skolor i de tuffaste områdena, en lärarutbildning som håller måttet och att skolan präglas av studiero och trygghet.

Roger Haddad (L)

Liberalernas skolpolitiska talesperson, vice ordförande i Utbildningsutskottet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel