Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En kallsup för västeråsarna

Kristiansborgsbadet är stängt på obestämd tid. Bassängerna står vattenfyllda och tickar pengar. Redan i februari varnade Moderaterna för att Kristiansborgsbadets framtid var hotad. Vi var oroliga för att badet inte skulle kunna öppna efter sommaren då inga avtal kopplade till försäljningen av badet fanns påskrivna. Men kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) skrev en mycket nonchalant debattartikel där de bestämt hävdade att badets öppethållande inte skulle försenas. De skrev då att ”från majoritetens sida har vi den bestämda uppfattningen att den justering vi nu genomfört varken försenar projektet med försäljningen av badet, eller på annat sätt försämrar eller försenar verksamhet i badet. Snarare snabbas processen upp.”

Det är högst anmärkningsvärt att majoriteten velat mörka dessa uppgifter, särskilt med tanke på att det skett en stor förankring mellan partierna i den tidigare processen.

Nu visar det sig att processen tvärnitat. Den tilltänkta köparen har dragit sig ur. Dessa signaler ska ha nått majoriteten i somras, men man har inte informerat oppositionen i Fastighetsnämnden men i förbifarten nämnt det till arbetsutskottet i Nämnden för idrott, fritid och förebyggande. Först när vi börjar ställa frågor till tjänstemännen kryper det fram att köparna vill dra sig ur och att förhandlingar har pågått hela sommaren utan att någon information givits till fastighetsnämndens presidium.

Det är högst anmärkningsvärt att majoriteten velat mörka dessa uppgifter, särskilt med tanke på att det skett en stor förankring mellan partierna i den tidigare processen. I fullmäktige var alla partier utom V överens om affärsupplägget. Efter valet ville majoriteten ändra på byggrätternas placering, något vi moderater gick med på – under förutsättning att den nya detaljplanen också skyndades på enligt en fastställd tidsplan. Någon tidsplan redovisades dock aldrig för den nya detaljplanen. Enligt uppgift var detta en bidragande orsak till att köparen av badet drog sig ur affären. Nu riskerar allt att bli betydligt dyrare än det var tänkt från början och ju längre badet står tomt desto dyrare blir det för skattebetalarna.

Hela affären är riktigt illa skött av majoriteten, och en riktig kallsup för alla västeråsare som vill besöka det anrika badhuset.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel