Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En monumental klasskillnad

Annons

Replik. Löneökningarna måste minska, kräver länets företagare i VLT den 29 oktober, "Det är ansvarsfulla avtal som säkrar jobb och välfärd".

Det är ingen nyhet, detta är de vanliga signalerna som näringslivet inför varje avtalsrörelse ger ut. Skulle de anställda ha lyssnat på de ständiga klagovisorna från näringslivet om de för höga lönerna, och Sverige skulle inte vara det industrialiserade land det i dag är med en yrkeskunnig arbetskraft som med den ökande produktiviteten som skapar de allt större vinster åt näringslivets ägare på bekostnad av de arbetandes ständigt sänkta löner och övriga villkor som gäller för arbetet inom näringslivet.

Länge har man verkat för att helt skrota LAS, lagen om arbetarskydd, och trots att den redan har kringgärdats kommer den förmodligen att helt stoppas. Här tycks både regeringen och näringslivet vara inne på samma linje eftersom det nu är aktuellt med förlängd arbetstid, höjd pensionsålder. De arbetande ska vara aktiva långt in i ålderdomen, och därtill med löner som företagarna som anser att lönerna är allt för höga.

De kollektivanställda LO-medlemmarna kommer mer och mer att proletariseras eftersom deras eget fack inte längre tillvaratar deras intressen.

Höjden av det hela var att facket gick arbetsköparna till mötes och skärpte strejkförbudet för sina medlemmar. Detta är den enda kraft som arbetare har att tillgå då arbetsköparna trilskas.

Näringslivet i Sverige kan flytta sina företag till andra länder. Mot detta har varken regeringen eller LO några förbud att sätta i vägen för de företag som kan lägga ned sin verksamhet och flytta till andra länder.

Detta gör att det är en monumental klasskillnad mellan företagens profitörer och de som skapar profiterna.

Sven-Olov Degerman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel