Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Estoniakatastrofen och coronaviruset

När det gäller katastrofer och även naturfenomen av olika slag är det en del personer som använder pennan och ständigt beskyller människorna för allt som sker i världen.

Ofta är detta med sanningen överensstämmande. De många krigen som rasar runt om i vår värld visar att det inte är fredens budskap vi sätter i högsätet.

När det gällde Estoniakatastrofen fick vi hör att de hade hört en detonation ombord innan fartyget sjönk. Enligt haverirapporterna var det bogvisiret som lossnat under den kraftiga sjögången. Av de rapporter som angavs angående den detonation som hade hörts och rivit upp fartygets ena sida, detta tystades ner, men det förekom rykten om att det handlade om smuggling av ryskt krigsmaterial. Från början sades det att alla omkomna på Estonia skulle bärgas, men detta ändrades. Kanske var man inte beredd till en mera noggrann undersökning av den havererade Estonia.

Om man sedan går över till dagens katastrof, pandemi, som uppfyller alla våra sinnen. Risken är stor att coronaviruset kan leda till en världskonflikt, eftersom coronan anses ha sitt ursprung från Kina. Det skulle passa som hand i handske att USA beskyller Kina för att vara coronavirusets uppfinnare.

En fredligare värld skulle också vara fördelaktigt för att bekämpa krigen, och även de naturkatastrofer som vi inte har läkemedel att bekämpa de med.

Sven-Olov Degerman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel