Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Europa borde få en folkvald president

Henry Kissinger lär under sin tid som utrikesminister i USA ha sagt att problemet med Europa var att han inte visste vart han skulle ringa om han ville diskutera en (politisk) fråga. Var det London, Paris eller Berlin?

Dagens EU lär ha löst detta problem, även om det  finns vissa oklarheter och missförstånd kring unionens sätt att fungera. Det är rådet, som består av medlemsstaternas stats- och regeringschefer, kungligheter undantagna, som är EU:s högsta exekutiva organ, alltså "regering". På rådets möten deltar även EU:s utrikeschef, som på sina ministerrådsmöten samordnar den utrikespolitik som rådet beslutar om.

Man kan ofta i svenska tidningar  läsa att det är den mäktige kommissionen, som är EU:s högsta organ och att kommissionens ordförande skulle vara en sorts "president" för hela EU. Detta är helt fel. ordet "president" används i många EU-länder som synonymt  med det svenska "ordförande" och Ursula von der Leyen är inget annat.

Kommissionen kan närmast liknas vid ett enormt regeringskansli och lämnar bland annat lagförslag till parlamentet och ministerrådet (som inte skall förväxlas med rådet, som är rent exekutivt och inte beslutar om lagarna).    

De flesta svenskar vet nog vem kommissionens ordförande är, men hur många vet vem som är rådets ordförande (eller "president" på EU-språk), och som är överordnad medlemsstaternas regeringschefer och presidenter samt kungligheter?

Här finns ett demokratiskt underskott i EU:s författning, det så kallade Lissabonfördraget. Visserligen väljs presidenten av rådets övriga medlemmar, som i sin tur är - direkt eller indirekt - folkvalda i sina hemländer, men det är en svaghet att en europeiska presidenten inte är direkt folkvald, som i USA och andra stora demokratier.

Genom ett direkt val av EU-president skulle såväl människan som politiken bli mer känd och förankrad bland väljarna.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel