Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Felplacerat 14-våningarshotell

Annons

Hotellprojektet, som presenterades i VLT för några veckor sedan, är ett bra exempel på felaktig förtätning och okänslighet för känsliga miljöer.

Om vi behöver fler hotell i Västerås undandrar sig min bedömning, men vi behöver definitivt inte ett 14-våningars hotellkomplex på den trånga, inklämda markplätten, inträngt vid en bostadsfastighet och alldeles intill en trafikled med tusentals fordon per dygn. Här finns dessutom ett antal året-runt-gröna häckar och fullvuxna träd.

För att få en uppfattning om vad 14 våningar innebär kan man stapla tre och ett halvt polishus på varandra.

I närområdet finns ett antal vackra byggnader, ritade av Västeråsarkitekten Erik Hahr (stadsarkitekt åren 1909–35). Här kan nämnas Fryxellska skolan, före detta bankhuset i kvarteret Märta, vår fina teater och Erik Hahrs föräldrahem i kanten av Mariaberget. Man får inte heller glömma slottet ett par stenkast bort. Flera av dessa byggnader kommer att hamna i skymundan eller skuggas av hotellkomplexet.

Jesper Brandberg (L), ordförande i byggnadsnämnden kallar projektet spektakulärt och tillägger att "man kan bygga mycket och högt väldigt centralt". Man baxnar.

Staffan Jansson (S), vice ordförande i byggnadsnämnden, anser förslaget vara jättebra, har tydligen riktigt bråttom och vill snabba på processen med en så kallad byggherreplan.

Den kraftigt fordonsbelastade korsningen Cityringen–Hållgatan–Västgötegatan kommer att belastas ytterligare med hotelltrafik och varuleveranser blandat med utryckande blåblinkande polisfordon.

Hitta en ny plats för hotellkomplexet, gärna utanför Cityringen.

Hans Björkvall

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel