Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fisken luktar alltid från huvudet

Om man utesluter ordet corona är ju kanske andra mest använda ord med stor klang ekonomi, miljö och demokrati. Min familj och jag flyttade till Västerås i våren 1994 och som en fiskeinbiten låginkomsttagare tillbringar jag sedan dess många underbara dagar och kvällar, varje år, i maj–juni, vid Svartån i centrala Västerås. Sedan dess har många saker förändrats och tyvärr, de flesta till det sämre och det har mycket med de tre orden att göra.

Ekonomi: Sedan sju–åtta år tillbaka betalar vi som vill fiska vid den lilla sträckan runt 400 kronor per säsong, som pågår max ett par månader, och parkeringen som förut var också fri. För de pengarna får man nu fiska på en 200 meter lång sträcka som ser ut som allt annat än kommunens vision av nya Västerås. Oj, för några skitfiskars skull har vi kastat mer än 20 miljoner i Svartån. Vem har tjänat pengar på det? Vem annars än byggherrar och de som gjort det möjligt. Jag vill veta vad ni gör med mina fiskekortspengar. Och varför har ni gjort Alcatraz av Västeråspiren, helt mot alla vettiga lagar och regler? Minst 14 miljoner som jag och vi har betalat för att tio–tolv rika båtägare ska kunna njuta utan störningar. Vad får min familj för de över 300 000 kronor som vi betalar i kommunalskatt per år?

Miljö: Sopor, trä i vattnet, ruttna bänkar precis utanför Länsstyrelsen. Svartån har inte muddrats på 20år så den är helt täckt av vattenväxter. Vattenflödet är katastrofalt lågt och inga fiskar kommer att kläckas, precis som ifjol. Dykarna plockar inte längre upp cyklar och sopor från botten som tidigare. De som vet bättre, än dem som sitter på sina kontor och äter upp våra skattepengar, vet att detta är inte bra att för fiskarnas lekplatser.

Demokrati: Kanske det mest "våldtagna" ordet genom tiderna och inte minst på sistone. Ordet som används i många sammanhang och som skulle betyda att det är folk som skulle bestämma. Tyvärr ser jag inte bra verktyg eller bättre sagt vilja hos vår stads folkvalda att hitta sätt att kommunicera med oss som betalar deras löner. Ett förslag är att titta på kroatiska Split. Där är borgmästare varje dag en halvtimme på radion och svarar på invånarnas frågor. Oviljan att jobba, ingen kompetens, vansinniga projekt präglar bilden av Västerås stads styre många år bakåt.

Jag har nästan glömt ett till viktigt ämne. Som flerfaldig svensk mästare och förälder vars barn växte upp i Västerås måste jag uttrycka mitt missnöje med hur mycket vår ganska rika stad satsar på sport och ungdomar. Sport är inte bara hockey, fotboll och bandy. För många andra sporter som kan knyta till sig en stor grupp av ungdomar och hjälpa dem på vägen till ett sunt vuxenliv finns inga pengar och ingen vilja att engagera sig i deras problem. Vem bryr sig? Vem bryr sig när de gör dumheter för att ingen tar hand om dem. Säkert inte ni som sitter på era kontor och väntar på att klockan ska bli 16 på fredag. Kolla bara vad Islänningar har gjort på några få år.

Till sist vill jag fråga västeråsarna: varför höjer ni inte era röster mot det som händer och inte har hänt i er stad? Troligen för att det är svårt att tänka på något annat än sin stuga eller båt. De andra som inte har det ena eller andra måste jobba och har inte tid och energi för sådant trams eller bryr sig helt enkelt inte.

Demokrati! Jag gärna kan ta upp diskussionen med alla som tycker att någonting av ovanstående är inte korrekt.

Tomislav Lovric

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel