Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fiskhuvuden luktar inte illa

Replik på debattinlägget Fisken luktar alltid från huvudet, VLT 20 maj.

Lite fakta om fiskedelen av artikeln. Ett fiskhuvud luktar illa vid klantig hantering då det bildas illaluktande bakterier på fisken som helhet. Fiskhuvuden anses för övrigt som en delikatess i stora delar av världen, dock inte i Sverige.

I Sveriges fem stora sjöar är det fritt handredskapsfiske, vilket innebär att man får pimpla, kasta och meta, däremot är trolling inte tillåtet. Detta är ett privilegium där kanske en avgift kunde införas som oavkortat används till fiskevårdande åtgärder, exempelvis till dessa fisktrappor i Västerås, och fisketillsyn.

Turbinbron byggdes 1891 och efter det upphörde den naturliga fiskvandringen i detta vattensystem. Naturen återhämtar sig dock tämligen snabbt om den ges möjligheter. När Västerås stad och Mälarenergi med  EU medel kunnat genomföra byggandet av dessa två fisk/faunapassager kommer vi att se en ökning av alla fiskarter på några års sikt. Det gynnar reproduktionen i hela vattensystemet och den inre delen av Västeråsfjärden. Mycket bra initiativ att dessa fisktrappor blir byggda, särskilt för fiskbestånden.

Att fiska i maj-juni under den intensivaste reproduktionsperioden för de flesta fiskarterna på kända lekområden som i detta fall Svartån och de inre delarna av Västeråsfjärden fördröjer en återhämtning av fiskbestånden om de inte kan vandra fritt uppströms. Sedan ”kina”-skarven minskade drastiskt 2014 i västra Mälaren har vi en kraftig ökning av flera arter. Mest märkbar är ökningen av abborre, siklöja och nors. Det som är mest glädjande är den stora ökningen av ål i alla storlekar, vilket är helt naturligt när de numera inte blir uppätna.

Mälarens fisk är ingen skitfisk, varför då fiska upp den?  Bara en fundering. Efter snart 40 års yrkesfiske på heltid vet jag att svensk insjöfisk är mycket uppskattad på den svenska och europeiska marknaden oavsett vilken art det gäller.

Per Vidlund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel