Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folkomröstningar kan inte ersätta utredningar

Jag har alltid ansett att flygplatser i likhet med vägnätet och järnvägen borde ingå i en statlig infrastruktur och alltså inte vara en kommunal angelägenhet. Alltså borde man rösta för en nedläggning av Hässlö flygplats.

Jag har emellertid med ökande förvirring läst den flod av insändare som argumenterar för eller emot en nedläggning. Landerdahls ("Behåll flygplatsen och avveckla flygplatsbolaget", VLT den 21 januari) och Ahlbäcks debattartiklar ("Här följer en redogörelse för hur det faktiskt ser ut", VLT den 22 januari), är båda tankeväckande även om de landar i lite olika slutsatser.

Med förbehåll för att faktaunderlaget är svårt att kontrollera så kan man utläsa en hel del både om nedläggningsbeslutet och om folkomröstningens relevans.

Passagerarflyget kommer uppenbarligen aldrig att kunna bära sig. Olika åsikter torgförs angående vikten av att hålla en flygplats för ambulansflyg, brandbekämpning med mera på ganska tveksamt faktaunderlag.

Flygskolor, privatflyg och andra aktiviteter skulle tvingas bort vilket innebär avbräck för verksamheter som borde vara av intresse i kommunen. Marken är delvis sank och även förorenad och alltså svår att utnyttja för andra ändamål annat än i begränsad omfattning.

För många år sedan fanns planer på att anlägga en trädgårdsstad på Johannisbergsområdet. Detta är inte aktuellt eftersom flygplatsen tar upp markutrymme. Landerdahls förslag att man borde flytta verksamheten på Johannisberg till Hässlö och erbjuda alla olika intressenter att på ett eller annat sätt köpa in sig i flygplatsen vore värt att utreda tycker jag.

En sak är säker: Folkomröstningens ja- eller nej-alternativ har ingen relevans för min del eftersom den kräver att man ska vara svart eller vit. Gråmelering funkar inte. Detta problem vidlåder de flesta folkomröstningar. För att argumenten ska bli begripliga förenklar man alternativen så att resultatet inte ger mycken ledning för beslutsfattarna.

Folkomröstningar kan alltså inte ersätta noggranna utredningar som underlag för politiska beslut och bör inte tillgripas annat än i undantagsfall. När detta har skrivits vet jag fortfarande inte om eller hur jag ska rösta.

Bo Stenström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel