Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För dyrt och långsamt att få serveringstillstånd

Svar till Ann-Louise Molin Östling (s), Anna Thunell (MP), Dorothy Bergkvist (C) och Andreas Burenfjäll (KD) den 19 september ”Svår balans om alkohol”.

Västerås stad har servicedeklarationer för ett antal kommunala uppgifter. Till exempel när en företagare startar en livsmedelsverksamhet ska det först registreras hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Servicedeklarationen innebär att företagaren ska få en bekräftelse på att verksamheten är registrerad senast fem arbetsdagar efter att anmälan inkommit.

I delrapport 3 från Näringslivets Regelnämnd Serveringstillstånd – Handläggning, servicegarantier, avgifter och tillsyn (augusti 2016) svarar Västerås stad att det finns en servicedeklaration när det gäller serveringstillstånd.

Något som S-styret senare nekar till, vilket skapar en missvisande bild. Om det inte finns en servicegaranti för serveringstillstånd borde det snarast införas i Västerås stad.

En sådan garanti skulle ge klara besked om hur lång tid processen kommer att ta och gör att företagare vet att deras ansökningar hanteras inom en rimlig tid. Det är självklart för en serviceinriktad kommun att kunna ge tydliga besked.

Västerås stad brukar klara handläggningen för ett serveringstillstånd på fem veckor. Ett tillstånd borde dock rimligen kunna handläggas inom tre veckor.

Den årliga tillsynsavgiften för en restaurang i Västerås är högre än för ett nytt serveringstillstånd och hamnar på hela 24 475 kronor, vilket är den högsta tillsynsavgiften i Sverige.

Det borde vara möjligt att sänka avgiften till en nivå med andra jämförbara kommuner, så att avgiften speglar kostnaden. Det kan rimligtvis inte i praktiken är så pass mycket dyrare i Västerås.

Moderaterna är tydliga med att processen runt serveringstillstånd och tillsyn måste ses över för att Västerås stad ska få ett bättre företagsklimat. Med snabba besked och lägre trösklar kommer det att bli lättare för restaurangägare att starta och driva verksamhet i Västerås.

S-styret verkar dock ointresserade av att ta tag i dessa problem eftersom de inte svarar på våra frågor. Vi prövar igen.

Vad kommer S-styret i Västerås att göra för att sänka tiden och kostnaden för företag att få och förnya sina utskänkningstillstånd?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel