Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För en likvärdig skola är lärarutbildning ett måste

Annons

Svar till Lennart Lindh om hans tankar kring behovet av lärarutbildningen (1/7).

Svensk skola ska vara likvärdig. Det innebär att oavsett var i Sverige din skola finns, ska det inte vara avgörande för vilken kvalité du erbjuds i din utbildning.

Idag är lärarutbildningen fem år. Fem år! Att gå lärarutbildningen handlar inte bara om att utbildas till en bra pedagog. Det handlar också om att utveckla ett gemensamt språk för oss som arbetar inom skolan, utveckla vår förmåga att förstå och tolka centralt innehåll och kunskapskrav bland annat för att kunna avväga om betyget är till exempel ett C eller ett B. För egen del handlade det också väldigt mycket om att skaffa ett kontaktnät av kollegor som idag finns över hela landet. Det ser jag som en otroligt stor styrka, om inte annat för att få en större överblick över hur undervisningen i mitt ämne kan se ut på andra håll i landet.

En likvärdig skola måste starta med en gemensam grund. En bra lärare är inte bara en bra vuxen i skolans lokaler, läraryrket är så mycket mer än vad våra elever ser av oss. Vi utformar, utvärderar och utvecklar skolan hela tiden och för att göra det på bästa sätt är det extremt viktigt att vi har en stabil och gemensam grund att stå på!

Att mäta lärares kunskap genom elevers merit kan inte vara rätt väg att gå så länge vi vill ha likvärdig bedömning i hela landet. Jag tror att jag talar för de flesta lärare när jag säger att vi är många som tycker att betygssättningen alltid är ett svårt och jobbigt moment i vårt arbete. För många elever är ett betyg så mycket mer än en bedömning av sin kunskapsnivå i ämnet. Att det även skulle vara ett kvitto på lärarens kompetens tror jag snarare skulle drabba svensk skola än gynna den. Jag som lärare ska inte på något sätt ha mig själv och mitt bästa i åtanke vid bedömning, det är eleven som står i fokus.

Fem år är lång tid. Just det. Lång tid. Fem års heltidsstudier som just är fem år av en anledning. Vi jobbar i skolan, vi jobbar med att utbilda. Vi, om några, måste se utbildning som någonting positivt – för det vet vi att det är!

Sanna Toth

Legitimerad lärare i musik, Viksängsskolan, Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel