Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Företagare: Hellre affärer än bidrag

Någonting har tydligen gått mig förbi. Varför pratar regeringen bara om ekonomiska bidrag i alla sina stödpaket och varför frågar till och med näringslivet bara om samma sak? De av våra medlemsföretag jag pratat med väljer hellre fortsatta affärer snarare än bidrag. Intjäning nu är såklart en absolut förutsättning för överlevnad och uppskov på skatten spelar ingen roll om jag redan gjort konkurs.

Att vi inte kan belasta kommuner och regioner ytterligare förstår jag. Men staten borde väl ändå kunna gå in och uppmuntra dem att handla och göra affärer lokalt?

Så varför uppmuntras inte alla offentliga aktörer till att såväl fortsätta göra planerade affärer med näringslivet samt till och med utöka dessa med lokala inköp? På så sätt kan fler hjul hållas igång, fler företag kanske överleva, fler medborgare ha ett jobb och staten kommer att spara miljardtals kronor och dessutom slippa en massa administration och byråkrati. Detta syns mig så enkelt att jag funderar på om det är någonting jag missat i debatten? 

Att vi inte kan belasta kommuner och regioner ytterligare förstår jag. Men staten borde väl ändå kunna gå in och uppmuntra dem att handla och göra affärer lokalt? Självklart går det inte att undvika investeringar och direkta kostnader i sjukvård och folkhälsa. Jag tänker på en mycket mindre kostsam nivå: Jag tänker på att statliga verk och myndigheter likväl som regioner och kommuner även, precis som vi alla privatpersoner och företag uppmanas till, kan handla lokalt. 

Det är klart att det finns upphandlingsregler, kommunallagar, nivåer för gåvor och mycket annat som under normala tider reglerar vår demokrati. Och det är bra. Men om jag förstår det rätt så har det gått ganska fort att både ändra lagar och att få fram pengar som inte fanns för bara några veckor sedan.  Och som jag menar i detta fall så skulle det bli hjälp till självhjälp.

När lokala företag tillhandahåller till exempel skyddsplast för att göra stänkskydd så förväntas de att skänka detta, vilket det görs med glädje. Men varför kan inte företagen få betalt? Vem tror att stora upphandlade multinationella läkemedelsföretag skänker medicin och andra varor till svenska sjukhus i dessa tider? Inte jag i alla fall. Det verkar också finnas exempel på ”offentliga” projekt som stoppats vilket har medfört att upphandlade företag tvingats varsla medarbetare.

Frågan verkar känslig, men det handlar ju inte om att företagare ska bli rika utan bara om att de ska kunna driva sina företag vidare. Dessutom bör det spara oändligt mycket lidande och kostnader för dem, deras medarbetare och samhället i stort. 

Här är bara några konkreta förslag till det offentliga:

1) Köp presentkort från det lokala till era medarbetare. Som arbetsgivare har det offentliga chansen att uppmuntra, bekräfta och belöna sina fantastiska medarbetare som sliter och gör ett fantastiskt jobb. Jag vet ju som arbetsgivare att signaler som dessa ofta motiverar mer är reda pengar.

2) Beställ mer mat från det lokala. Som relativa giganter kan ni skapa stora volymer som verkligen kan göra stor skillnad genom att köpa mat, matlådor eller presentcheckar från lokala restauranger.

3) Se till att hålla igång projekt som ni gör tillsammans med det lokala näringslivet.

4) Betala för er när ni behöver sjukvårdsmaterial och annat från lokala företag.

5) Håll möten i lokala konferensanläggningar men hyr mångdubbelt stora lokaler och håll rekommenderat avstånd mellan er.

Våra politiker gör ett fantastiskt jobb och meningen är inte att klandra.

Förutom att framstå som trevliga arbetsgivare skulle detta säkert stärka det offentligas varumärke totalt. Kolla bara vilken uppskattning och hur många kommentarer, delningar och likes som företagen får på Facebook för sina insatser.

Våra politiker gör ett fantastiskt jobb och meningen är inte att klandra. I detta fall handlar det säkert om en ”systemfråga” och att man alltid varit anslagsfinansierad. Vi företagare som tjänat in våra pengar innan vi kan betala våra kostnader vet att sunda affärer är helt avgörande för framgång.  

Staffan Braw

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel