Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Friska barn ska vara i skolan

I början av Coronakrisen hördes många röster om att skolplikten borde avskaffas medan folkhälsomyndigheten upprepade gånger argumenterat för varför förskolor och skolor inte ska stängas. Ju längre tiden går, desto färre ropar nu om skolstängningar men fortfarande håller en del föräldrar sina barn hemma från skolan trots att skolplikten gäller. 

Som liberal tycker jag att kärnan i vårt samhälle är en fungerande skola och det gäller även i kristider. Skolplikten i grundskolan finns för att säkra att alla barn får undervisning för att klara sin skolgång. Därför är det med stor oro jag ser att elevers frånvaro i skolan varit hög även om den efter påsk och genom insatser från rektorer och skolpersonal minskat rejält de senaste två veckorna. De första veckorna var frånvaron bland elever i grundskolan så stor som mellan 25 och 36 procent medans den efter påsk är nere på runt 10 procent. Men det räcker inte. Fler elever behöver återvända till skolan. 

Jag har full förståelse för att man som förälder kan känna sig orolig för smitta, men som förälder har man ett ansvar för att skicka sina barn till skolan även i dessa kristider. Den som har förkylningssymptom eller är sjuk ska självklart stanna hemma men är eleven frisk ska den komma till skolan och delta i undervisningen. Det tål att upprepas att Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att det inte finns anledning för friska elever att utebli från skolverksamhet. 

På skolorna gör rektorer, lärare och annan personal sitt yttersta för att säkra att Västerås elever får den undervisning de har rätt till. För många barn utgör skolan deras trygga punkt i vardagen. Det gäller inte minst för barn med tuffa hemförhållanden. Bland personalen finns nu en stor oro för dessa elever och jag  instämmer i den oron. För många barn är skolan viktig inte bara för lärandet utan också av sociala skäl. 

Det är extra bekymmersamt när elever från socioekonomiskt tuffare områden, alltså de som verkligen behöver skolan mest, hålls hemma. Det är av oerhört stor vikt att våra barn får den undervisning och skolgång de har rätt till. Om elever uteblir från skolan under en alltför lång tid löper de stor risk att halka efter och riskerar i slutänden att inte nå godkända betyg. Nu kommer staden att följa upp ett 100-tal barn som har extra oroande frånvaro i samarbete med socialtjänsten. Det är väldigt bra.

Situationen är exceptionell och vi måste alla dra vårt strå till stacken. Från grundskolenämndens sida följer vi upp att inga elever ska drabbas mer än nödvändigt, att lärare har en dräglig arbetssituation och att rektorer får det stöd de behöver. Som förälder kan du bidra genom att skicka dina barn till skolan. 

Anna Lundberg (L),

kommunalråd och grundskolenämndens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel