Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fullständigt orimligt, Unell

Elisabeth Unell (M) skriver en märklig artikel, Siffror om Västerås flygplats, VLT 9 maj, där hon försöker leda i bevis att flygplatsen är en riktigt hygglig ekonomisk affär för skattebetalarna i Västerås. Unell räknar fram och tillbaka i artikeln. Men hon gör ett fundamentalt fel. Hon utgår från att inga av dem som jobbar på och kring flygplatsen kommer att få några nya inkomster efter att flygplatsbolaget är nedlagt. Åtminstone inga inkomster där de betalar skatt.

Att göra ett sådant antagande är fullständigt orimligt. Dels är det nedvärderande mot alla kompetenta människor som jobbar i verksamheterna (självklart kommer många av dem att kunna göra stor nytta på nya framtida arbeten). Dels öppnar Unells logik för att kommunen i så fall kan motivera att subventionera andra lokala företag, i olika behjärtansvärda branscher, så länge de direkt eller indirekt sysselsätter många människor, och så länge en utebliven kommunal subvention hade kunnat leda till förlust av många av arbetstillfällen. Var ska Unell i framtiden dra gränsen? Är det hon som vet om och när människor i en verksamhet med lönsamhetsproblem kan få andra jobb? Eller har Unell någon annan instans som hon kan konsultera för att avgöra detta?

Faktum är att Unells sätt att se på ekonomi och företagande i detta fall mest liknar rödaste socialism. Självklart kan människor byta jobb från en bransch med överkapacitet till en annan bransch som inte har överkapacitet. Detta är något som politiker borde uppmuntra, inte motarbeta. Att cementera gammal struktur och överkapacitet med offentliga bidrag var något borgerliga regeringar höll på med på 1970-talet. Det föll inte så väl ut. Liberalerna och många andra har gått vidare mot en mer modern och marknadsinriktad syn på företagande och ekonomi. Synd att inte Unell och co hängt med.

Jesper Brandberg (L)

Bengt-Åke Nilsson (L)

Erik Ödmansson (L)

Henrik Östman (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel