Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fullt fokus på bättre kvalitet för äldre

Nu har partierna lagt sina budgetar för 2020. Nu vet vi att Moderaterna och Kristdemokraterna vill inskränka på rätten att fritt välja hemtjänstutförare. De vill spara 5 miljoner på att tvinga de som idag har valt den kommunala hemtjänsten att välja något annan utförare. En kommunal utförare blir, på grund av krångliga momsregler, ungefär 2 procent dyrare för Västerås stad. Men trots detta vill vi i majoriteten, S, L, C och MP, behålla rätten att kunna välja den kommunala utföraren.

Vänsterpartiet vill helt avskaffa rätten att välja hemtjänst, de vill att alla ska få den kommunala utföraren. Ingen valfrihet här inte. Till råga på allt skulle detta då bli ungefär 10 miljoner dyrare för Västerås stad. Där försvann de 10 miljoner som Vänsterpartiet lagt som högre budgetram än majoriteten.

Slutsatsen är enkel: enda garanten för att fritt kunna välja hemtjänst kommunal eller privat utförare finns i majoritetens budget. Så västeråsare med hemtjänst kan andas ut – det blir inga inskränkningar i rätten att välja hemtjänstutförare.

Under 2019 har fokus inom äldreområdet varit att höja den alltför låga ersättningen till hemtjänstutförarna. Den 1 januari höjdes ersättningen i ett första steg, i ett andra steg höjdes ersättningen den 1 juli med ytterligare en procent. Och eftersom ekonomin för äldrenämnden ser god ut planeras en riktad höjning från den 1 oktober. Denna gång med inriktning på att höja ersättningen för tjänster utförda på landsbygd och under natt samt en höjning på ersättningen för hemsjukvård.

I budget för 2020 är inriktningen att höja kvaliteten på våra äldreboenden. Den ersättning de som driver våra äldreboenden får ska höjas och fortsättningsvis ska de upphandlingar som ska göras ha fokus på att kunna erbjuda bästa kvalitet. Upphandlingar är bra för att höja kvaliteten på äldreboenden, men då ska kvaliteten inte lägsta pris vara avgörande för vem som ska driva äldreboendet.

Under de senaste 20 åren har egenregin inom äldreomsorgen gått med underskott. Eftersom tanken är att egenregin precis som andra utförare ska kunna leva på sina intäkter är det orimligt att egenregin inte lyckas få ihop ekonomin. I stället har kommunkassan/skattebetalarna fått gå in och täcka underskottet. Detta är i långa loppet orimligt som dessutom innebär en konkurrensfördel gentemot andra utförare.

Majoriteten har under året arbetat med att dels sänka egenregins kostnader dels höja ersättningen som utgår till alla utförare. Vi ser nu resultat av dessa åtgärder, egenregins underskott kommer att halveras. Siktet är nu inställt på att under 2020 ska egenregin klara sig enbart på sina intäkter.

Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande i äldrenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel