Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Genom crowdfunding demokratiseras kulturen

Den 8 oktober kom Kultur- och folkbildningsnämnden med ett yttrande om Region Västmanlands framtida kulturpolitik. Nämnden förslår regionfullmäktige att bifalla en moderat motion om crowdfunding av kultursatsningar.

Crowdfunding är ett fenomen där vanliga medborgare frivilligt går ihop och ger en liten slant för att finansiera ett större projekt, i detta fall kulturprojekt. Syftet med förslaget är att hitta alternativa finansieringsmodeller för en av regionens många uppdrag. I detta fall rör det sig om 200 000 kronor som omfördelas från befintliga kulturprojektmedel som komplement till medborgarfinansierad kultur.

Det vanliga sättet att se på kulturpolitik i Sverige är att kulturen finansieras via skattsedeln och spenderas på projekt som beslutas om via en nämnd. Med andra ord är det politiker som har bestämt vilken kultur som samhället ska ha och hur mycket den ska få kosta.

Som med all offentlig verksamhet så ska även kulturen i allra högsta grad vara någonting som tillfaller medborgarna. Då är det inte mer än rimligt att medborgarna måste få säga sitt när det kommer till nya kultursatsningar.

Genom crowdfunding demokratiseras kulturen när alla får vara med och styra direkt. Finns det något man inte vill stödja så slipper man betala. Är det något man verkligen vill ska satsas på, bidra med en lite större slant.

Kulturen gör vårt samhälle rikare och bör därför ges fler möjligheter att göra det.

På sikt skulle detta leda till ett bredare och mer demokratiskt kulturutbud som kan erbjuda fler och en större mångfald av kulturupplevelser. Kulturskapare är inte lika beroende av det offentliga och har en större publik att nå för att söka ekonomiskt stöd för sin konst eller sina projekt.

Kulturen gör vårt samhälle rikare och bör därför ges fler möjligheter att göra det. Vi ser mycket positivt på nämndens förslag och hoppas att regionfullmäktige ser det positiva vi ser i det. Både för kulturskaparnas skull och medborgarnas.

Mikael Andersson Elfgren (M)

oppositionsråd Region Västmanland

Stephanie Bruksgård (M)

regionfullmäktigeledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel