Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör Mälardalens Högskola till Mälardalens Tekniska Universitet

Annons

Vid ett besök på Mälardalens Högskola, MDH, i Västerås den 5 september 2018 meddelade statsminister Stefan Löfven och ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, att en socialdemokratiskt ledd regering har för avsikt att göra Mälardalens Högskola till Mälardalens tekniska universitet. 15 månader senare har ingenting hänt.

I Mälardalen samlas stora delar av Sveriges teknikindustri. Här finns både en lång tradition av att bygga internationella företag och rätt förutsättningar för att utveckla morgondagens digitaliserade näringsliv. Sveriges välfärd bygger på vår förmåga att utveckla varor och tjänster i världsklass som kan konkurrera på den globala marknaden. Vi vill försäkra oss om att den utvecklingen fortsätter.

För att inte tappa fart krävs tillgång till spetskompetens som möjliggör utvecklingen av nya varor och tjänster i samverkan med de större industrierna.

Mälardalens Högskola finns på båda sidor om Mälaren med campus i Eskilstuna och Västerås. Mitt i Mälardalen, i en region med stark industri och flera ledande globala teknikföretag såsom ABB, Bombardier och Volvo, för att nämna några. Även tjänstesektorn växer allt snabbare och bidrar till regionens fortsatta utveckling och den globala exporten.

För att inte tappa fart krävs tillgång till spetskompetens som möjliggör utvecklingen av nya varor och tjänster i samverkan med de större industrierna. För att företagen ska förlägga sina produktionsanläggningar i Mälardalsregionen krävs närheten till forsknings- och utvecklingsmiljöer.

Här behövs ett tekniskt Universitet för att stimulera uppbyggnaden av spetskompetenser inom olika teknikområden.

MDH har i dag ett stort antal internationella doktorander och bedriver internationellt framstående forskning inom flera viktiga områden, inte minst inom framtidens energi, produktionsteknik, automation och inbyggda system. Det är en tålmodig medveten satsning men för att kunna vara med och bidra över tid till Sveriges konkurrenskraft är högre tekniska utbildningar med universitetsstatus en förutsättning.

Ett tekniskt Universitet i Mälardalen skulle innebära ökade forskningsanslag, en utbyggd forskarutbildning och därmed en ytterligare starkare grund för utbildningarna. Dessutom vittnar erfarenheter från andra regioner där Högskolan fått universitetsstatus att de studerande i högre grad väljer att stanna kvar på orten och etablerar sig där.

Att MDH är en attraktiv Högskola vet vi redan. Antalet förstahandssökande till grundutbildningarna ökade med sju procent i höstas. Det är två procent mer än i landet i övrigt. I genomsnitt har programmen på MDH nästan tre förstahandssökande per utbildningsplats och regionen med sitt näringsliv har stor attraktionskraft.

Här är Mälardalens Tekniska universitet en del av lösningen.

Argumentet att Sverige har för många universitet håller inte. Stockholm-Mälardalsregionen omfattar ca 40 procent av Sveriges befolkning och sysselsättning. Regionen står för mer än hälften av tillväxten i landet och har stor betydelse för hela Sveriges utveckling och internationella konkurrenskraft, inte minst genom de stora exporterande företagen. Samhällsutvecklingen talar entydigt för en fortsatt tillväxt, där regionen förväntas öka sin befolkning och sysselsättning med omkring 1,4 miljoner invånare och 700 000 arbetstillfällen fram till år 2050. För att klara den tillväxten behövs kompetens och innovationskraft, vilket i sin tur kräver ett nära samarbete mellan utbildning och näringsliv.

Här är Mälardalens Tekniska universitet en del av lösningen.

Vi uppmanar därför statsminister Stefan Löfven att stå vid sitt ord och göra Mälardalens Högskola till tekniskt universitet. Det vinner inte bara Mälardalsregionen utan hela Sverige på i längden.

Jenny Emerén

vd Handelskammaren Mälardalen

Anna Holmström

regionchef Handelskammaren Mälardalen

Mikael Sundquist

Länsförsäkringar Bergslagen och ordförande Handelskammaren Mälardalens presidium

Eva Kvist Östgren

ABB och ledamot Handelskammaren Mälardalens Presidium

Lokalstyrelsen Handelskammaren Västerås

Ulf Ottosson

SEB

Lars Belin

Smart planet Business

Mathias Lewén

Industriqompetens

Håkan Olandersson

ledamot och ledamot i Handelskammaren Mälardalens Presidium

Joakim Wallin

Aros Congress Center/Plaza Hotell

Karolina Fägerblad

Resia

Lokalstyrelsen Handelskammaren Eskilstuna och Strängnäs

Mikael Jokki

Eskilstuna Elektronikpartner

Tiimo Haavisto

Sparbanken Rekarne

Åsa Sandberg

Prevas

Helena von Porath

Clarion Collection Hotell Bolinder Munktell

Behrooz Nazerian

Wavin

Örjan Gustafsson

Mavab

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel