Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gravljus utanför Försäkringskassor i hela landet

Fredagen den 25 oktober var det många som kom och gick utanför Försäkringskassans servicekontor i Västerås. De kom för att tända ljus för sjuka som tagit sina liv efter att ha fått avslag på ersättning från Försäkringskassan. Initiativet till Aktion Gravljus kom från Facebookgruppen Försäkringskassanupproret, Marcus Karlsson.

Ingen vet hur många som tagit sina liv på grund av Försäkringskassan, men bara i Facebookgruppen finns ett antal drabbade anhöriga. Ljusen tändes också för de många sjuka som hamnat i andra svåra situationer på grund av Försäkringskassan.

Det är ofta lång väntan i ovisshet på beslut. Det kan ta månader, till och med år om man överklagar. Under tiden är man ofta utan ersättning, så många blir beroende av andra för sin försörjning. Alternativet är att låna eller försöka ansöka om ekonomiskt bistånd från socialen.

Man blir tillsagd av handläggare att ”om man är missnöjd kan man alltid överklaga”. Men detta är inte sant. Många sjuka orkar inte, kan inte själva överklaga felaktiga beslut. Möjlighet till rättshjälp i ärenden mot statliga myndigheter ges inte.

Försäkringskassanupproret, även i Västerås, planerar att fortsätta uppmärksamma den svåra situation som många sjuka och närstående hamnar i på grund av politiska beslut och påtvingad hänsynslös handläggning hos myndigheten. Nästa gång blir i samband med Allhelgonahelgen.

Det handlar om upprörande fakta som många inte känner till förrän man själv drabbas.

Maria Werme, SLUSSA Vänner, slussa.se/aktuellt

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel