Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hallstahammar måste ta tag i skolstöket

Nyligen fick vi åter läsa om Vallbyskolan i Kolbäck som återkommande haft problem med brister i arbetsmiljön och allvarliga problem med stök i och utanför klassrummet. Senast rapporterade VLT om en incident där en elev fysiskt angripit en elevassistent ute på en fotbollsplan.

Det är uppenbart att ansvariga, oavsett om det är skolledningen, förvaltningen eller ansvariga politiker, inte har agerat tillräckligt kraftfullt för att förändra situationen.

Skolinspektionens nationella granskningar visar att vi har alldeles för stora problem med brister i studiero i svensk skola. Det är allt för många elever som störs i sin undervisning av andra elever - men också ett problem i att när elever bryter mot ordningsreglerna så får det inte alltid en konsekvens.

Så kan vi inte ha det.

Hallstahammar ska inte invänta den nationella planen för studiero i skolan, det är endast ett allmänt dokument som tydligare ska reglera hur mobiltelefoner ska beslagtas samt att en utredning tittar på vilka befogenheter vi kan utöka när det gäller lärarna. Det sistnämnda är ett krav från Liberalerna.

Detta räcker inte, vi vill se över hela skollagen när det gäller lärarens rätt att ingripa mot stöket utan att riskera anmälningar från föräldrar och att de blir av med jobbet.

Men skollagen ger redan i dag kommunen möjlighet att besluta om disciplinära åtgärder, allt ifrån avstängning till omplacering till annan enhet. Skolans ledning och ansvariga politiker måste ingripa direkt. Det måste råda nolltolerans mot hot och våld mot skolans lärare och personal, men också mot stöket i skolan.

På de skolor som under lång tid haft omfattande brister i studiero och trygghet ser vi hur skolresultaten sjunkit, där resultatet blivit att många elever lämnat grundskolan utan godkända resultat men också en flykt av rektorer och lärare.

Det är inte så konstigt, vem vill arbeta på en skola där det är de stökiga eleverna som sätter dagordningen och där respekten för lärare saknas?

Liberalerna kräver att respekten för Sveriges lärare återupprättas, men också att det ska finnas tydliga konsekvenser för de elever som stör undervisningen samt angriper andra elever eller skolans personal. Föräldrar måste ta ett större ansvar för hur sina barn beter sig i skolan och stötta de vuxna på skolan.

Roger Haddad (L),

skolpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel