Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hälsa och sjukdom är väldigt komplext

Annons

Det är med intresse jag följt Rasmus Bergströms krönikor i VLT sedan augusti. Bra att frågor kring träning och hälsa belyses lite mer. Som utbildad fysioterapeut har han säkert god kunskap kring träning och behandling av sjukdomar i rörelseapparaten – och så har han ju praktisk erfarenhet från att vara fystränare för bland annat VIK-hockey.

Tyvärr verkar han ta på sig en för stor ”överrock” när han diskuterar kosttillskott och nu senast vegetarisk kost. Han har ju som de flesta en ”stuprörsutbildning”, och när det gäller människan och hennes hälsa behövs det ett brett fält av kompetenser. Något han också medger i sin senaste krönika, men inte riktigt verkar förstå innebörden av när det gäller kosten.

Även om han verkar hålla med om att vegetarisk kost är bra och att man kan behöva kosttillskott ibland så drar han fram motargument som verkar vara ekon från skolmedicinen och medicinindustrin – det finns inga vetenskapliga studier som styrker påståendena – det är bara anekdoter. Och ”kosttillskott behöver man bara äta om man upptäckt en negativ effekt”. Men vad är en negativ effekt – det är ju något som kräver en diagnos för att accepteras av en läkare.

Alla människor vet att man enligt skolmedicinen kan vara fullständigt frisk, men ändå känna sig trött och tycka att livet är ett elände.

En liten brist på ett enda av de 30-tal essentiella mikronäringsämnen som skolmedicinen accepterar – av flera 100 andra som kan påverka vår hälsa – kan göra att vi presterar sämre. Att visa det i placebokontrollerade dubbelblindstudier som man använder för läkemedel är i princip omöjligt då det är så många olika faktorer som kan påverka resultaten.

Alla människor vet att man enligt skolmedicinen kan vara fullständigt frisk, men ändå känna sig trött och tycka att livet är ett elände. Övergången mellan vitt och svart är en skala av grått. Ändå är det bara svart eller vitt som accepteras. Men med förebyggande hälsosamma livsstilsinsatser kan både det svarta och gråa bli vitt.

Själv har jag arbetat med medicinsk diagnostik mina första 17 av totalt 25 år inom medicinindustrin, och följt de senaste rönen inom hälsa och sjukdom sedan dess – under totalt 40 år. Jag har skrivit vetenskapliga artiklar och gett ut böcker kring dessa frågor, bland annat om kost och kosttillskott.

Vad Bergström egentligen påstår är att det inte finns någon sanning utan en vetenskaplig studie som specifikt visar den. Han lutat sig därför mot de politisk korrekta åsikterna som gynnar den etablerade strukturen av att bota och inte förebygga där han själv inte har kunskapen.

Att hälsa och sjukdom är något väldigt komplext verkar dock Bergström vara helt på det klara med. Vi verkar också vara helt överens om att alla människor är unika och att en typ av behandling inte gäller för alla, även om symptomen kan vara snarlika – men tänk då ett steg till.

VIK-Hockey gjorde en av sina bästa säsonger 2014/15 och det var endast en snedstudsande puck i playoff mot Karlskrona som gjorde att de blev kvar i allsvenskan. Innan dess hade VIK efter 52 matcher tagit hem seriesegern.

Att laget under säsongen drack ett mineralvatten rikt på litium, magnesium, kalcium och bikarbonat kan ha haft betydelse för resultaten men går givetvis inte att bevisa. Det hamnar i facket av anekdoter. Att den samlande vetenskapen visar att tillräcklig mängd av dessa ämnen är mycket viktiga för hälsa och prestationsförmågan är för den enögde helt ointressant.

Själv gjorde jag en studie med Tillberga Bandy säsongen 2007/08 då de fick äta probiotika. Resultatet blev klart mindre magproblem, huvudvärk och färre förkylningar jämfört med säsongen innan. Studien var inte placebokontrollerad och hade få individer, så den hamnar nog också i facket för anekdoter. Men hur hälsan påverkas av vad vi äter och dricker är ytterst komplicerat och ofta individuellt. Att då kräva vetenskapliga studier som är designade för läkemedel går tyvärr inte.

Trots det ovanstående så har jag all respekt för Pontus Bergströms kunskaper kring fysioterapi och hans krönikor kring detta i VLT. Det här är egentligen inte honom som person jag riktar mig emot utan ett samhälle med stor brist i holistiskt tänkande när det gäller hälso- och sjukvård. Det finns inte bara en sanning.

Pehr-Johan Fager

Styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Ortomolekylär Medicin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel