Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Handlarna borde värna om sina gamla kunder

Annons

Nu har handlarna en chans att bjuda tillbaka till alla äldre trogna kunder som inte vill drabbas av coronaviruset.

Myndigheterna uppmanar oss äldre att hålla oss inne och inte utsätta oss för de onödiga risker det innebär att träffa andra människor och framför allt yngre människor, som kan bära på smittan men inte ha tydliga symtom.

Jag har försökt att handla på olika tider på dygnet och trodde att det bara var jag som var morgonpigg, men där bedrog jag mig. Många äldre har tidiga vanor och vill komma iväg och handla tidigt.

Eftersom jag är 70+ försöker jag efterleva de rekommendationer som lämnas av de myndigheter som kan det här bäst, men att helt avhålla sig från sociala kontakter är svårt.

Att gå runt i en livsmedelsbutik och handla utan att komma nära andra människor i alla åldrar är i princip omöjligt, så jag började titta på att handla på nätet och hämta upp varorna vid butikens avhämtningsställe, vilket skulle innebära minimal exponering. Till min förvåning så visade det sig att priserna var avsevärt högre om man väljer det alternativet.

Jag kollade upp lite extra när jag kom hem efter att ha handlat på Ica Maxi Erikslund förra tisdagen Jag jämförde mitt kvitto med vad det skulle ha kostat mer att handlat på nätet.

Till min förvåning låg nätpriset på mellan 1 till 5 kronor mer per artikel och de flest låg på 2–3 kronor mer.

Vid en, inte helt fullständig, överslagsberäkning visar det sig att om jag handlar för 1 000 kronor per vecka i butiken så betalar jag 950 kr efter pensionärsrabatten på 5 procent.

Handlar jag däremot på nätet och åker och hämtar mina kassar hos Ica så missar jag rabatten på 5 procent samtidigt som jag får ett påslag som för min del innebär cirkaa 10 procent.

Merkostnaden för mig blir då cirka 150 kronor per vecka eller drygt 600 kronor per månad.

Det är således dyrt för oss pensionärer att lyda myndigheternas råd att undvika folksamlingar.

Vi har ju tidigare kunnat läsa om vilka stora vinster och personliga förmögenheter som Ica-handlarna lyckats få ihop. Kanske är det dags att börja fundera på hur man kan stötta den trogna kundkretsen av pensionärer som fått utegångsförbud.

Jag menar inte att man ska bjuda på det omaket för butiken som det innebär att plocka ihop kundens varor, en viss avgift kan vara rimlig. Varför har man inte speciella öppettider för pensionärer som man har på många andra ställen.

Dags för handlarna att tänka till.

Sätt kunden i fokus – inte vinsten.

Jan Erik Axman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel