Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Handling & konsekvens är Kapitalförstöring som Staden borde förstå!

Hur kan Västerås styrande flera gånger sysselsätta sig med ren kapitalförstöring utan att ta sitt fulla ansvar?

Beundransvärt de som vill bli politiker, men det går inte att göra dem personligen ansvariga vilket man kan tycka.

Stadens ansvariga borde ifrågasätta sig om de verkligen rannsakat egna beslut grundligt innan agerande och även tänkt hela kedjan fullt ut. Kanske att politikerna då förstår vilka konsekvenser handlingarna kommer få. Ta mer hjälp av experter som kan göra kompletta rapporter utan styrning av rapportens syfte! Använd dessa sedan som riktigt beslutsunderlag för att inte kasta bort ännu mer skattepengar.

Ett i raden av totala katastrofala beslut av kapitalförstöring är den beslutade nedläggningen av flygplatsen. I den gamla rapporten som visats kan man helt klart ifrågasätta vilket syfte och uppdrag rapportskrivaren fått och även det långsiktiga i rapporten?

Ser inte beslutsfattarna i form Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet hur stor kapitalförstöringen blir?

Ett av skälen till beslutet att det skulle kosta mycket att göra ny banbeläggning? Hur kan styrande nämna detta som ett skäl då de vet att kontinuerligt underhåll alltid görs och normalt budgeteras! Märkligt yttrande och förfarande då alla anläggningar, fastigheter, gator behöver kontinuerligt underhåll!

Nedläggning av flygplatsen är katastrof för attraktionen av Västerås Stad, näringsliv och för regionen som behöver kommunikationsmöjligheter i framtiden.

Står beslutet fast kommer all flygtrafik och till det massa arbetstillfällen, kommande arbetstillfällen och alla skatteintäkter försvinna. Inte mycket ekonomisk utbildning eller kunskap krävs för att förstå ekvationen kostnader kontra intäkter, skatter och utgifter. Synd att Staden definitivt INTE har gjort hemläxan fullt ut innan beslut tagits. Finns definitivt andra saker att spara på om man behöver spara.

Det kostar att driva en flygplats, men det finns mycket flera uppsidor och framförallt kommande positiva saker att kunna erbjuda om man ser till att behålla denna.

Avbryt omgående denna kapitalförstöring som nedläggningen innebär, för vad kostar en nedläggning och andra saker som t.ex. sanering?

Staden kommer att få stora kostnader om man gör om området till annat som t.ex. investeringar, infrastruktur och annat.

Innebörden och konsekvensen av handlingen blir enorm kapitalförstöring och som herr Brandberg med följe sedan inte kommer kunna försvara.

Gäller det att bygga bostäder, så bygg på andra områden där det kostar mindre och inte utgör ren kapitalförstöring och som inte tar bort nuvarande flygplatsen, arbetsplatser, alla utbildningar samt möjliga och kommande arbeten.

Historiskt har staden om och om gjort samma misstag med kapitalförstöringar!

I efterhand förstår man att ”Handling och Konsekvens” inte är ett adelsmärke hos flera av kommunens beslutande personer.

Hur kunde man ”glömma” prata med fastighetsägare i starten av fördröjda Mälarporten och dess kostnader det och annat medfört? Projektet skulle vara startat för länge sedan.

Stadens gator är annat exempel där Staden fick en skarp reprimand av revisorerna hur man hanterat underhållet av gatunätet. Revisorerna skrev att det fanns en underhållsskuld av minst 80 miljoner kronor per år under fem år, vilket skulle innebära totalt minst 400 miljoner extra kostnad förutom budgeterad kostnad. Konsekvensen blir att det kostar mera att reparera än att underhålla och allt underhåll ökar enormt i kostnader. Medborgare har nu i stället trasiga gator inklusive den växtlighet som finns överallt där den inte hör hemma. Allt kanske klassas som standard i forna öststaterna, men något som vi skäms över att se.

Annan kapitalförstöring är de onödiga avsmalningar av vägar! I stället kunde andra mindre kostsamma metoder kunnat sänka hastigheten samt öka trafiksäkerheten. Ytterligare ett beslut man inte fullt ut tänkt innebörden för, gällande framtidens trafiksituation.

Oberoende rapporter talar tydligt språk att trafiken kommer att öka gällande kollektiva färdmedel, privata fordon och andra färdmedel och då läggs kostnader på att göra refuger, smalna av och göra svårare att ta sig fram plus skapar mer köer, kaos och flera incidenter. Tänk handling och konsekvens!

Ytterligare brist på handling och konsekvensen är då man beslutade sig för att dra fjärrvärme ut till både Hallstahammar samt till Skultuna. Ofattbart stor investering som kostar oss skattebetalare massor. Hade Staden gjort en komplett konsekvensanalys hade man kunnat se att det varit mera ekonomiskt försvarbart att upprusta och behålla det system som fanns. I dag är flera privata personer och företag mer eller mindre helt självförsörjande på el och därigenom också varmvatten samt uppvärmning.

Fler skrämmande kapitalförstöringar finns, men låt inte med flygplatsens nedläggning fortgå och bli ytterligare ett exempel på dåligt underbyggda beslut som förstör för framtiden! Släpp på den egna prestigen samt viljan att få synas och höras. Behåll flygplatsen och gör stationsområdet billigare genom beprövade bygglösningar som ändå gör stationen arkitektoniskt spännande.

Sist en fråga direkt till alla som vill lägga ner inklusive beslutsfattare.

Hur enkelt kan ni skaffa fram 300-isch nya arbetsplatser som det handlar om?

Stefan Barklund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel