Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Har Liberalerna slutat prioritera skolan?

Är Liberalerna fortfarande ett parti som prioriterar skola och utbildning? Under Jan Björklunds tid som partiledare var Liberalerna ett parti som utan tvekan prioriterade utbildning. Lärarförbundet höll långt ifrån alltid med honom om utbildningspolitikens inriktning i alla delar, men ingen kan säga annat än att partiet under Björklunds tid gav utbildningsfrågorna allra högsta prioritet.

Regeringen tillför i stort sett inga nya pengar till skolan i årets budgetproposition. Det är det magra resultatet av Centerpartiets och Liberalernas förhandlingar.

Jag hoppas verkligen att Liberalerna under sitt pågående landsmöte i Västerås tar chansen att tydliggöra partiets position som ett parti som värnar och investerar i skola och utbildning. För verkligheten visar tyvärr få tecken på att partiet verkligen prioriterar detta i sitt nya samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Regeringen tillför i stort sett inga nya pengar till skolan i årets budgetproposition. Det är det magra resultatet av Centerpartiets och Liberalernas förhandlingar. För Liberalerna, ett parti som i valrörelsen marknadsförde sig med parollen ”Skolan först”, borde det inte vara ett utfall som är acceptabelt.

Frågan blir inte mindre angelägen eftersom det framstår som uppenbart att Liberalerna faktiskt satt andra frågor före det som partiet lovade väljarna skulle komma först. Sänkningen av värnskatten, stora satsningar på försvaret och på rättsväsendet har kommit i första hand. Det är möjligt att Liberalerna numera anser att detta är mer angelägna satsningar, men i nästa val bör nog partiets slogan i så fall ändras till ”Vi sätter skolan på fjärde plats”.

Genom budgetpropositionen utökas likvärdighetsbidraget till skolan med 1,4 miljarder kronor och ett statsbidrag för anställning av lärarassistenter görs dessutom större än vad som tidigare utlovats, och detta är förvisso Liberalerna som sett till. Det låter kanske bra, men skenet bedrar.

För en sammanräkning av satsningar och indragningar visar att det totala tillskottet för skolan nästa år blir så magert som cirka 100 miljoner kronor. Istället låter regeringen den hittills pågående lågstadiesatsningen finansiera det mesta av de så kallade satsningarna. Pengar tas från lågstadiets elever och sprids ut över hela grundskolan. Detta trots att alla vet att de tidigaste insatserna är de viktigaste.

Men det allra största problemet med budgetpropositionen gäller det bristande stödet till kommunerna. Förskola och skola har ett växande antal barn och elever. Även äldreomsorgen står inför en stor kostnadskrävande utmaning, eftersom andelen äldre ökar snabbt. Ändå höjer inte regeringen och deras stödpartier statsbidragen till kommunerna ens i närheten av den nivå som utmaningarna fordrar.

Sex av tio kommuner har skurit ner på skolan de senaste tre åren. Samtidigt planerar närmare nio av tio kommuner ytterligare nedskärningar nästa år. Det visar en ny enkätundersökning bland Lärarförbundets lokalavdelningar.

Om inte mer pengar tillförs har både SKL och Finansdepartementet beräknat att kommunsektorn kommer att ha ett successivt stigande underskott som 2026 summerar till inte mindre än 90 miljarder kronor. Staten behöver skjuta till medel till kommunerna redan i vårpropositionen annars blir läget för skolan, liksom för andra delar av välfärdssektorn, helt ohållbart.

Om Liberalerna fortfarande är ett skolparti så är det detta som partiet måste driva. Ett sådant besked från partiets landsmöte vore ytterst välkommet för alla oss lärare och skolledare.

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Lärarförbundet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel