Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Heder åt Mark och Miljödomstolen

Annons

En detaljplan i Dingtuna har stoppats av Mark och Miljödomstolen för att den ligger på odlingsbar åkermark. ”Man får bara bygga på sådan mark om det inte finns någon annan mark att använda enligt lagen” som det står i VLT den 3 december.

Den lagen bör gälla även Ridanläggningen i Badelunda på mark av riksintresse nära Tibble. Det ärendet ligger nu också hos Mark och Miljödomstolen.

Mark för ridanläggning tycker jag kan erhållas genom övertäckning av delar av den gamla soptippen – deponin – mellan Tillbergavägen och Finnslätten. Området är stort och delvis finns gammal skog kvar närmast Northvolt i norr där själva skolan kan byggas.

Genom att täcka över deponin kan många ridbanor skapas.

Deponin är i dag ett stort öde centralt markområde. Närheten till Finnslätten gör att kommunikationen dit är mycket bra.

Vi västeråsare ska värna de fornminnesrika öppna fälten av riksintresse vid Badelundaåsen. För mycket länge sedan var de som en kalender om man var väster om åsen. Därifrån kunde man se solen gå upp vid vintersolståndet vid Årby, förr en del av Lundby, som låg på det som i dag är parkeringsplats vid Maxi på Hälla.

Vid sommarsolståndet gick solen upp över den naturliga ravinen med källa på norra sidan av Badelunda kyrka. Jag tror att en kyrka byggdes där för att minska soldyrkan när kristendomen var införd.

Tyvärr är det naturreservat som infördes 1974 på norra sidan av Badelunda kyrka i dag ganska igenväxt så källan är svår att se. Reservatet tillhör nu Västerås stad.

Jag hoppas att vi i framtiden kan fortsätta se Badelundaåsen på avstånd bakom odlingsbar åkermark.

Ingrid Lindgren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel