Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Hindra inte företag i Västerås

Om Moderaterna hade styrt Västerås stad hade vi infört utmaningsrätt.

Annons

Utmaningsrätt innebär att företag har möjlighet att utmana kommunal verksamhet i syfte att driva dem på ett bättre och billigare sätt.

Innan midsommar beslutade kommunfullmäktige i Västerås om budget och flerårsplan. Moderaterna prioriterade i sitt budget-alternativ minskade barngrupper i förskolan och högre skolpeng framför fisktrappor, huvudkontor och ladugård. I samband med att den kommunala budgeten antogs lade vi även en rad förslag, bland annat förslaget om att införa utmaningsrätt.

Utmaningsrätten innebär att företag har möjlighet att utmana kommunens verksamheter för att pröva kostnad och kvalité. Utmaningsrätten gäller dock inte myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt sådant som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen med egen personal eller inte kan läggas ut på entreprenad.

Det finns flertalet exempel på tillfällen där utmaningsrätten har skapat nya jobbtillfällen och ökat företagsamheten, samtidigt som den kommunala verksamheten förbättrats. Kort sagt är utmaningsrätten en ny, modern och nytänkande lösning på dagens problem.

(S)-styret valde dock att luta sig tillbaka på den socialistiska ideologin och avslå förslaget.

Uppenbarligen är det viktigare att staden utför verksamheternas uppgifter än att vi fokuserar på att förbättra kvalité och ekonomi. Detta är naturligtvis mycket tråkigt.

De som förlorar på att (S)-styret prioriterar socialism framför pragmatism är till slut västeråsarna och tillika skattebetalarna. Totalt har ett 40-tal kommuner infört utmaningsrätt. Det gäller bland annat om kommuner som Örebro, Stockholms stad, Växjö och Halmstad.

För oss moderater är det viktigt att ett bättre företagsklimat prioriteras. Då har Västerås stad inte råd att säga nej till innovativitet.

För västeråsarnas skull, vädjar vi till (S)-styret att släppa 70-talspolitiken och börja fokusera på moderna och pragmatiska lösningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons