Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid att samlas och fatta nödvändiga beslut

Annons

Anders Teljebäck har helt rätt när han säger att vi måste samlas och enas i detta svåra läge VLT den 23 mars. Vi måste enas och vara beredda att ta nödvändiga beslut för att västeråsarna och Västerås ska klara sig igenom denna pandemi. Det innebär att i viss utsträckning göra avkall på egna partipolitiska ställningstaganden.

Det är en orolig tid. Hotet på grund av covid-19 mot invånarnas hälsa är uppenbar. Både på kort och lång sikt hotas även stadens och invånarnas ekonomiska framtid. Anställda riskerar att förlora jobbet. Företagens orderböcker gapar tomma, vilket kan leda till konkurser och massarbetslöshet. Det kommer att påverka våra möjligheter att utveckla välfärden. Situationen kräver extraordinära åtgärder. Därför måste vi göra vad vi kan för att i akuta situationer snabbt fatta nödvändiga beslut.

Vi har därför lyft ett antal frågor som behöver omedelbara beslut. Det handlar om alltifrån att hitta former som är juridiskt hållbara för digitala möten och att snabbt ta beslut. Ett exempel att välja fler och nya nämndemän, då många nämndemän är äldre och kan tillhöra en riskgrupp. Det kan uppstå situationer då det saknas nämndemän för att genomföra nödvändiga brottsmål. Andra beslut som behöver tas är regel- och avgiftslättnader för företag som till exempel anstånd med hyresbetalningar i kommunala lokaler, slopande av tillsynsavgifter och att tillåta uteserveringar redan nu.

Det finns många fler åtgärder som måste fram för underlätta för företag och trygga Västeråsarnas vardag. Vi kommer att hjälpa till och komma med fler förslag och göra det vi kan inom ramen för den kommunala kompetensen så att färre blir smittade och fler företag kan räddas.

Nu behövs alla krafter för att vi ska ta oss igenom detta, så låt oss alla hjälpas åt och ta hand om varandra i denna svåra tid.

Elisabeth Unell,

oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel