Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Högerextrema krafter bör hållas under uppsikt

Vi har nyligen haft markeringen av 10-årsdagen av terrordåden i Norge 22 juli 2011. SVT och norsk tv, NRK, direktsände från minnesstunden i Oslo domkyrka och på Utöya. I Norge har terrorhandlingarna närmast setts som en olycka, en nationell katastrof, som man minns med sorg. Terroristen var till mångas förvåning inte en utlänning, utan "en av oss", en norrman. Några långtgående politiska slutsatser har inte dragits efter dådet.    

Det finns bland de ungdomar som överlevde massakern, och som nu inte längre är ungdomar, en protest mot att man i för hög grad betraktat den onda terrorn enbart som en olycka, och inte som en politisk handling. Balansgången kan vara svår att bestämma, och det finns inget politiskt parti, varken i Norge eller i Sverige, som skulle försvara de åsikter eller handlingar som terroristen gett uttryck för.

Hans tankegods är alldeles för extremt för att till exempel SD skulle vilja ta det till sig. Terroristen själv, med sina  narcissistiska drag, har hävdat att han var någon sorts officerare i ett stort brittiskt-europiskt nätverk som skulle rädda oss undan det mångkulturella samhällets faror. Under rättegången uppträdde han pompöst i en påhittad uniform. Det vore aningslöst att le åt sådant storhetsvansinne.    

En av de överlevare från Utöya som i media hävdat att det i Norge fortfarande finns många personer med högerextrema åsikter som vi måste skydda oss mot, och som menar att de ges alltför mycket i media, är Elin l'Estrange. Hon råkar vara mitt barnbarn och har bland annat uttalat sig i NRK och Aftenposten i Norge, samt DN i Sverige (22 juli), där hon hävdar att de överlevandes varningar för dagens högerextrema krafter inte alls får lika stort utrymme extremisterna själva får i debatten. Om detta kan man ha olika åsikter.

Hennes uttalanden gäller den norska situationen, men är situationen verkligen bättre i Sverige? VLT:s kartläggning av nazismen i Västmanland tyder på att vi även här har en del att bekymra oss över. Det är en uppgift för polisen, inklusive säkerhetspolisen, att hålla ett vakande öga på dessa individer i samhällets utkant. Så länge inga brott begåtts råder åsiktsfrihet och de får ha sina märkliga åsikter i fred.    

Men har vi lärt oss av det som hände i Norge?

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel