Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur länge måste västeråsarna hålla ut när (S) styr?

Annons

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har haft två mandatperioder på sig att öka tryggheten för oss alla i Västerås. Trots detta ses en ökning av rån mot barn och ungdomar, en ökning av bilbränder i våra stadsdelar och en allt större upplevd otrygghet bland västeråsare. Vi måste därför ställa frågan till er; hur tycker ni att er politik för ökad trygghet har fungerat hittills?

Vi håller med om att skolan har en stor och många gånger avgörande betydelse för hur människor formas i framtiden. Som brottsförebyggande åtgärd är skolan så klart en nyckel.

Att skapa trygga vägar genom bra belysning och beskurna buskage är ett viktigt förebyggande arbete som Moderaterna drivit länge.

Redan i förskolan ser förskolelärarna vilka barn som riskerar att hamna snett i livet. Vi satsar därför i vår budget mer än er på förskolan så att barn i Västerås får en bra grund och därmed kan få bättre möjligheter att klara sig i skolan och resten av livet. Dessutom satsar vi 1 000 kronor per elev i rörlig skolpeng som skolorna själva ska få besluta om hur de ska användas.

Att skapa trygga vägar genom bra belysning och beskurna buskage är ett viktigt förebyggande arbete som Moderaterna drivit länge. Att klippa någon buske här och där minskar dock inte narkotikaförsäljningen i exempelvis Vasaparken. Vi har i flera mandatperioder drivit att buskar, sly och träd ska beskäras samt bra belysning för det ökar den upplevda tryggheten, men det räcker inte längre.

Moderaterna här länge arbetat för konkreta trygghetsskapande åtgärder såsom kameraövervakning på platser som upplevs otrygga av västeråsare, till exempel Vasaparken, och användning av ordningsvakter på offentliga platser. Detta är åtgärder som ger direkta resultat i både den faktiska och upplevda tryggheten för oss alla.

Trots er skepsis till kameraövervakning har det många gånger haft avgörande betydelse för polisens arbete och fällande domar i tingsrätten. Därför är detta ett viktigt verktyg för att öka tryggheten och möjligheten att lagföra kriminella.

Vi har arbetat för ordningsvakter i flera år. Vi vill att stråket från tågstationen till Torggatan blir ett paragraf 3-område så att ordningsvakter kan vara där västeråsare till vardags rör sig och upplever otrygghet. De fungerar nämligen som polisens förlängda arm, vilket är skillnaden mot väktare. Dock kan såklart väktare fylla en god funktion också.

Att Moderaterna endast drivit kameraövervakning och ordningsvakter som svar på otryggheten är direkt nonsens. Vi har i flera debattartiklar och lagt ett antal förslag om åtgärder, till exempel att förebyggande arbete (Effektiv Samordning för Trygghet, EST) måste ske i alla stadsdelar inte bara Råby, Bäckby och Hammarby.

Senaste förslaget från Moderaterna är att hundar ska få söka efter narkotika på skolgårdar för att minska tillgängligheten och möjligheten att sälja narkotika och andra droger vid och på skolor.

I kommunstyrelsen har vi bland annat lagt förslag om att upplåta mark till Kriminalvården för att bygga nytt fängelse och ha kvar häktet i Västerås och att Polisen och socialtjänsten ska kontakta vårdnadshavare inom 24 timmar efter det att ungdomar misstänks för brott.

Senaste förslaget från Moderaterna är att hundar ska få söka efter narkotika på skolgårdar för att minska tillgängligheten och möjligheten att sälja narkotika och andra droger vid och på skolor. Detta är dessutom ett sätt att fånga upp ungdomar som är på väg in i den kriminella banan.

Nationellt har vi moderater lagt förslag om fler poliser, att fler brott ska leda till utvisning, att slopa dagens form av mängdrabatt för de som döms för flera brott samtidigt och skärpt straff för grova brott. Det är några åtgärder som skulle leda till att färre kriminella får verkar fritt. Vi har hört från polisen att det säljs droger vid ungdomsgårdar. Det är inte okej. Därför säger vi sluta dalta med kriminella.

Anna Hård af Segerstad (M)

Håkan Lindberg (M)

Patrik Kalander (M)

Kent Östman (M)

Maria Wiksten (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel