Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur många bostäder är moderaterna beredda att ta bort på Sätra?

Annons

Replik. Den 30 december skrev moderaterna Elisabeth Unell och Eleonore Lundkvist en debattartikel i VLT där de kritiserade majoritetens politik för stadsdelen Sätra, "Gör inte Sätra till ett nytt Bäckby eller Råby".

De skriver att de vill ha en betydligt mindre stadsdel än den som planeras. De vill tydligen inte ha några flerbostadshus i Sätra utan snarare en villamatta liknande den i Irsta.

Planen för Sätra har länge varit att bygga 2 000–2 500 bostäder. Hur många av dessa vill Moderaterna nu egentligen ta bort? När man ersätter flerfamiljshus med villor så är det ju uppenbart att totalantalet bostäder i stadsdelen blir mycket lägre.

Jag debatterade denna fråga med Eleonore Lundkvist i radio på nyårsafton. Både jag och journalisten ställde upprepade gånger frågan till henne hur många hundra, eller tusen, bostäder som Eleonore och Moderaterna vill ta bort. Men Eleonore kunde inte ge några svar. Faktum är att hon inte ens verkade anse att frågan var relevant.

Bostadsbristen slår hårdast mot de svagaste grupperna i samhället och leder till stora sociala problem.

Västerås växer så det knakar. Under första halvan av 2019 steg folkökningstakten ytterligare och den är nu den högsta på mycket länge, kanske någonsin.

Bostadsbristen slår hårdast mot de svagaste grupperna i samhället och leder till stora sociala problem. Dessutom leder bostadsbristen till att näringslivet får svårt med rekryteringar, vilket riskerar att skapa lokala flaskhalsar i ekonomin.

Liberalerna har länge drivit ett stopp för förtätning på grönområden. I stället har vi velat se en snabbare utbyggnad av en handfull helt nya stadsdelar. Sätra är en av dem.

I början på 2019 stoppade vi ett stort antal förtätningsprojekt på grönområden. Men man kan inte både stoppa grönområdesförtätningar och dessutom kraftigt banta ned de stora stadsdelsutbyggnaderna. En sådan politik riskerar att strypa den totala byggtakten på ett farligt sätt, och från Liberalernas sida vänder vi oss därför emot Moderaternas idé att nu minska ned Sätra betydligt i omfång.

För Moderaterna återstår det att svara på hur många bostäder de är beredda att ta bort på Sätra. Är det 1 000 bostäder som ska försvinna? Eller rentav 1 500? Eleonore Lundkvist och Elisabeth Unell får gärna tydliggöra åtminstone konturerna av sin politik härvidlag. Om Sätra får flerbostadshus eller inte är ingen liten fråga för Västerås. Den har stora konsekvenser, både för näringslivet och socialpolitiskt.

Jesper Brandberg (L)

gruppledare och ordförande fastighetsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel