Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur solidariteten utformas är avgörande

VLT Fredag 17 juli 2020 Debatt s.15 inlägg av S. Haukeland  Med rubriken ”Solidaritet behövs med södra Europa.”

Dylikt påstående allena är för simpelt! Det centrala kvarstår. Hur den tänkta solidariteten utformas är avgörande. Verkligt solidariskt. Inte en aningslös gest. Eliminera alla förslag, som utgör en ”björntjänst”.

Solidariteten måste, tror jag, utformas, som en hjälp till självhjälp, som inte stjälper! Det är lätt, att säga, och låter bra, men visst ligger det en viss förankring i resonemanget?

Det är allmänt känt på alla nivåer från individens och uppåt, att den, som erhåller något gratis utan krav på motprestation, att anstränga sig tar lättare på grundläggande och livsavgörande problem. Då går det lättare, att ha fest om någon annan står för fiolerna.

EU har sedan länge tydligt bevisat, att organisationen är oförmögen, att ens under normala förhållanden agera då uppenbart korrupta mottagare snor pengarna, och stoppar en del pengar i sina fickor och vidare befordrar resten i de kriminella kadrernas fickor.

Det kan inte uteslutas, att de kriminella organisationernas ledare nu ser lättförtjänta pengar framför sig, och gnuggar sina tummar, att sno åt sig eftersom de kriminella har de ledande politikerna i sina ledband, och håller hårt på kopplet.

De kriminella ser på oss s.k. ”sparsamma, som nyttiga idioter” om vi faller till föga, och ger dom chansen samt ett gott skratt, att tapetsera sina lyxsviter med högsta valören Eurosedlar.

Finns det någon alternativ väg än, att leva upp till titeln Nyttiga Idioter? Det finns, i alla fall, enligt min mening endast en väg, som skapar den nödvändiga ekonomiska expansionen. Den vägen går via efterfrågan, beställningar, leveranser, produktion av nyttigheter och tjänster. Den svåra, svettiga och tunga vägen! Detta förutsätter oberoende domstolar på alla nivåer!

Rena gåvopengar kommer till stor del, att hamna i kriminella herrarnas fickor. Men då företag erhåller beställningar, och måste leva upp till prestation, att leverera då sprider sig den ekonomiska expansionen, som ringarna på vattnet, som jag ser det.

Jag är övertygad, att gåvopengarna kommer, att förskingras på ett raskt, och effektivt sätt mitt framför näsan på EU´s politiker. Sorglig tanke, att tänka så! Det är min övertygelse!

Men om det saknas företag, som kan fabricera nyttigheter då? Här har vi den svåra nöten! Hur skapas producerande företag på nolltid utan kunnig personal i säg Rumänien eller Bulgarien eller inom andra fattiga EU-nationer? Hur skapas sunda förteag i områden i Italien där Kriminell Cancer härskar och sprider sig? Jag vet inte! Men det är sådan monumentalt svåra problem, som måste tacklas!

Att skrika solidaritet, och tro, att allt ordnar sig med automatik utan föregående ordning och reda byggt på oberoende domstolar. Sådana ideologier tillhör drömmarna och deras rike! Endast idogt svettigt arbete kan i bästa fall ha en verkan!

Det behövs fler idégivare, som levererar bättre förslag än mitt och S. Haukeland, och lägger fram vettiga tankar om hur EU bäst skulle kunna göra en gedigen insats för dessa länder, som drabbas av krisen och har skulder upp över öronen. Det hela är en högst grannlaga uppgift!

Sluta dröm! Fler och bättre idégivare behövs! Politikerna behöver hjälp! Dessa är oförmögna, att utforma effektiva lösningar! Kom igen, gnugga geniknölarna gubbar o gummor! Dra Ditt strå till stacken!

Bo Haeggström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel