Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hybris?

Att man som svensk kan bli minst sagt irriterad på hur svenska företrädare för Folkhälsomyndigheten och andra experter tolkar/misstror forskningsrapporter om smittsamheten i samband med corona är milt uttryckt.

WHO har tagit till sig forskningsrapporter som menar att högsta smittrisken börjar två dygn före första symptom och att smittkurvan stiger brant fram till första symptom där smittrisken är som högst, för att sedan dala i samma utsträckning med en utplaning de sista 5-6 dagarna. Detta innebär att cirka 40 procent av smittöverföringarna sker innan symptom kan konstateras.

En expert från FHM menar att den utvecklingen inte har någon betydelse för den svenska strategin eftersom den svenska strategin går ut på att förhindra den större delen av smittspridningen det vill säga 60 procent. Med den kommentaren nonchalerar man 40 procent av smittspridningen som sker innan första symptom och bekräftar den svenska strategin om massmitta och flockimmunitet som man inte öppet vill erkänna.

Man tycks heller inte inse/nonchalerar sambandet med smittspridning före symptom och alla smittade på äldreboende och de sköra som man med en dåres envishet sedan dag ett hävdat att är första prioritet.

WHO:s tydliga rekommendationer som gjordes redan i mitten av mars om att testa, testa och åter testa samt smittspåra och sätta i karantän samt på senare tid rekommendationer om användandet av munskydd är åtgärder som den svenska FHM respekterar eller rekommenderar.

Svenska experters ovilja att ta till sig forskning - nationell likväl som internationell - som inte överensstämmer med den egna uppfattningen är som bäst beklämmande och som värst ett utslag av hybris.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel