Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför bygg-om-bonus för bensinbilar som blir till miljöbilar

Det ska vara så lätt och enkelt som möjligt för alla att delta i omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med förslaget om bygg-om-bonus kan människor som redan har en bensinbil få en möjlighet att delta i omställningen till ett klimatsmart samhälle.

Att bygga om sin bensinbil till att kunna tankas med etanol tar bara tre timmar på en verkstad. Kostnaden är cirka 10 000 kronor och skulle snabbt minska utsläppen från de bensinbilar som redan rullar på våra gator. Därför vill vi i Miljöpartiet införa en bygg-om-bonus för bensinbilar där staten står för halva kostnaden.

Miljöpartiet presenterade i valrörelsen 2018 förslaget om att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030.

På fordonsmarknaden ser vi nu en kraftig tillväxt för elbilar och laddhybrider. Också den svenska skogen och lantbruket bidrar till att fasa ut det fossila bränslet genom att blanda in förnybart i den bensin och diesel som säljs på svenska mackar.

Miljöpartiet presenterade i valrörelsen 2018 förslaget om att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030.

För att nå våra klimatmål måste vi använda alla pusselbitar som står oss till buds. Alla vägar måste bära till en fossilfri framtid om vi menar allvar med att lämna över en planet som våra barn kan leva på även i framtiden. En sådan pusselbit är att konvertera bensinbilar till miljöbilar som går på förnybara bränslen som produceras här i Sverige. Som ger jobb och framtidstro till hela landet.

Alla har inte råd med en ny elbil, just därför behöver det finnas en möjlighet att göra om den bil du redan har till en miljöbil.

Vårt förslag till en bygg-om-bonus ser ut så här:

1) Ett stöd på 5 000 kronor för att bygga om en bensinbil till etanoldrift.

2) Ett stöd på 15 000 kronor för att bygga om till biogasdrift (tar cirka två dagar på verkstad).

3) Ge Transportstyrelsen i uppdrag att typgodkänna de konverteringsmetoder som krävs.

Nästan tre miljoner bensinbilar rullar redan i dag på våra vägar. Om den förnybara energin ska ha en chans att slå igenom helt så räcker det inte med att det bara är de nya bilarna som kan tankas hållbart.

Genom att bygga om bensinbilarna slår vi flera flugor i en smäll: vi värnar klimat, gröna näringar i hela landet och de som inte har råd att köpa ny bil. En rättvis och hållbar omställning för hela Sverige.

Per Bolund (MP)

språkrör

Lorentz Tovatt (MP)

klimatpolitisk talesperson

Pernilla Rinsell (MP)

ordförande MP Västmanland

Anna Thunell (MP)

kommunalråd i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel