Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför sex timmars arbetsdag i Västerås äldreomsorg

Annons

Ingen kan väl ha missat undersköterskeupproret? Upproret visar på vilket stort arbete som vi politiker har framför oss. De som jobbar inom äldreomsorgen förtjänar bättre.

För oss i Vänsterpartiet är bra arbetsvillkor och god arbetsmiljö en självklarhet. Men gång på gång vittnar vi om de tuffa arbetsförhållandena inom äldreomsorgen. Det är inte hållbart, varken för de som arbetar och sliter ut sig, eller de äldre som förtjänar en god kvalité på den vård de är i behov av.

Västerås stad har som mål att bli Sveriges mest attraktiva offentliga arbetsgivare. Vi har dessutom höga jämställdhetsmål. Men för att nå målen, behöver vi jobba hårt, särskilt inom de kvinnodominerande verksamheterna. Där har vi som kommun mycket kvar att göra.

Vi har sedan tidigare beslutat om heltid som norm i kommunen. Men för att orka jobba heltid, så måste vi slopa delade turerna och möjliggöra att det är fler som jobbar samtidigt under samma pass.

I dagsläget finns det tre äldreboenden som är pilotprojekt där de delade turerna ska försvinna. Det är bra att det finns en vilja att ta bort de delade turerna, men det går för långsamt. Ska personalen inom äldreomsorgen orka jobba heltid och fram till pensionsålder så krävs rejäla satsningar, dessvärre ser inte vi det ske med den budget som den politiska majoriteten (S, C, L, MP) la fram och röstades igenom.

Vi behöver även en ny heltidsnorm. Framförallt inom äldreomsorgen. Därför vill Vänsterpartiet att vi börjar med 6-timmars arbetsdag inom äldreomsorgen. Vi har sett det i andra kommuner och det har gett positiva effekter. De anställda orkar mer och det resulterar i att de äldre får det bättre.

Det här är både en jämställdhetsfråga och en klassfråga. Kvinnorna jobbar och sliter ut sig, samtidigt som de kommer ha låga pensioner att klara sig på den dagen de kommer dit.

Vi får fler äldre i Sverige och allt färre som jobbar inom äldreomsorgen, Västerås är inget undantag. Därför vill vi införa ett undersköterskelyft där personalen får möjlighet att läsa in undersköterskekompetens på arbetstid. Tillsammans med satsningar på arbetsvillkor, arbetsmiljö behöver vi satsa på kompetens och möjligheten att få utvecklas inom yrket för att kunna rekrytera personal till äldreomsorgen.

Efter budgetfullmäktige för några veckor sedan blev det tydligt, Vänsterpartiet är det parti som på allvar vill satsa på äldreomsorgen. Vi skjuter inte bara till extra pengar för att sedan spara in i andra änden. Utan vi menar allvar med våra satsningar, vi ser att det finns ett stort behov och då kan vi inte snåla.

Hawar Asaiesh (V), ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel