Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inga fler utförsäljningar av Mimers bostäder

Annons

Västerås behöver lägenheter som vanligt folk har råd att bo i

Politiker i allmänhet vill gärna sätta sin kommun på kartan. Det är eftertraktat att vinna priser och få topplaceringar i olika mätningar och rankningar. Frågan är hur stolta majoritetspolitikerna (S, MP, C, L) är över att vara tredje bäst av samtliga svenska kommuner på att sälja ut allmännyttan?

Under 2018 sålde den dåvarande politiska majoriteten (S, MP, C, KD) 749 lägenheter till det ökända bostadsbolaget Hembla (fd Carnergie). Tillsammans med de boende kämpade Vänsterpartiet för att stoppa utförsäljningarna.

Vänsterpartiet var oroligt över att försäljningen skulle leda till sämre underhåll, renovräkningar och höjda hyror. Dessvärre visade det sig att vi hade rätt. I början på juni vittnade en av hyresgästerna på Bäckby i en insändare i VLT att underhållet är eftersatt, det är svårt att få tag i någon ansvarig, service är dålig, och att efter ”renovering” av lägenheter, garage, parkeringar har kostnaderna ökat drastiskt.

Även FN varnar för Hemblas affärsmetoder och menar att deras kraftiga hyreshöjningar i miljonprogramsområdena strider mot mänskliga rättigheter.

Hur kommer majoriteten bostadspolitik se ut under mandatperioden? Kommer vi se fler utförsäljningar? Vänsterpartiet vill se en trygg allmännytta som tar ansvar. Där hyresgästerna har ett stort inflytande och kan påverka sitt boende. Vi kommer att fortsätta kämpa för att alla ska ha ett hem som man har råd att bo i.

Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd Vänsterpartiet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel