Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ingen vacker syn med alla slängda elsparkcyklar

Jag kan inte låta bli att påpeka detta förfulande av hela Västerås som dessa elsparkcyklar utgör. Tiden går och det blir ingen bättring, de parkeras och slängs överallt trots att det sades att de inte fick vara ett hinder på gång- och cykelbanor.

Visst – jag kan se några positiva saker med de, att de är mer miljövänliga än en moped som drivs med bensin och behöver man bara ibland ett fortskaffningsmedel behövs ingen större investering.

Jag har också många gånger sett tjejer som använder dessa på kvällen och de kan då komma hem på ett snabbt och bättre sätt än att gå och kanske riskera ett överfall. Men jag tror att man behöver upprätta ett antal målade rutor i centrum med en skylt som anger uppställningsplats (inom cityringen) där dessa ska hämtas och lämnas. Sen behöver kommunen i samråd med bostadsföretagen komma överens om likadana målade rutor på varje gård så blir det enkelt och snyggt gällande dessa fortskaffningsmedel. Det kan inte kosta så mycket att måla ett fält och sätta upp en skylt som anger att det är en uppställningsplats för elsparkcyklar. Vi har ju cykelställ överallt – i centrum och på varenda gård – så detta är nog ett sätt att hänga med i tiden, för dessa sparkcyklar verkar inte försvinna från gatorna.

Det borde ställas krav att hyrestagaren ska återställa objektet på en avsedd uppställningsplats annars får man en extra avgift på till exempel 50–100 kronor, då lär man sig nog att det blir dyrt i längden att felparkera.

Elsparkcyklarna är utrustade med GPS så det bör inte vara så svårt för en programmerare att lägga in specifika områden som ska gälla som godkänd uppställningsplats.

När man besöker Stockholm så är det ingen vacker syn redan när man lämnat centralstationen, hela Vasagatan kryllar av dessa fordon och det ser inte vackert ut. Så föregå med ett gott exempel Västerås och visa andra städer hur det ska gå till.

Vad tycker ni andra Västeråsare om detta ämne?

Clas Blomberg

M-Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel