Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Jag ska se över skollagen

Annons

Svar på Roger Haddads replik, "Sveriges utbildningsminister saknar trovärdighet”,.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har från dag ett satsat på skolan. Under förra mandatperioden såg vi 28 000 fler anställda, mer resurser, höjda lärarlöner och höjda kunskapsresultat. Vi har satsat på fortbildning för att stärka lärarnas ledarskap i klassrummet och beslutat att markera i läroplanen att alla elever ska visa respekt för, och hänsyn mot, skolans personal.

Nu vill jag växla upp arbetet med trygghet och studiero. Men istället för att välkomna detta så går Roger Haddad (L) till storms och påstår att jag har sagt att regeringen inte tänker ändra i skollagen för att öka lärarnas befogenheter. Det stämmer inte. Jag är givetvis beredd att se över såväl skollag som andra styrdokument för att säkra trygghet och studiero i alla klassrum. Jag kommer dessutom att göra det tillsammans med Centern och Liberalerna, eftersom Januariavtalet innehåller viktiga skrivningar på området.

Det är på tiden att vi uppvärderar trygghetsfrågorna. Alla barn förlorar på en skola som ser mellan fingrarna på skolk, stök och sena ankomster. Och allra mest förlorar de barn som kommer från hem utan starka studietraditioner.

Som nyutnämnd utbildningsminister kommer jag därför att arbeta hårt för att se till att Sveriges lärare ska känna att de har hela samhället bakom sig när de följer lagar och förordningar. Ingen lärare ska vara rädd för att göra sitt jobb eller ingripa när situationen kräver det. Lärarna ska ha stöd från andra yrkesgrupper, t.ex. lärarassistenter, så att de kan fokusera på att förbereda och genomföra undervisning och ges förutsättningar att skapa ordning och studiero i klassrummet.

Jag hoppas att Roger Haddad ska använda all sin energi till att samarbeta för skolan och inte till att söka strid i frågor där vi är överens.

Anna Ekström (S), utbildningsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons