Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämlika villkor mellan privata och offentliga vårdcentraler

Nu lägger vi grunden till en starkare primärvård. De regiondrivna vårdcentralerna ändrar driftform till intraprenad i syfte att skapa större frihetsgrad och mandat i utformning av hur uppdraget ska genomföras. Det kommer stärka konkurrensneutraliteten och skapa mer jämlika villkor mellan privata och offentliga vårdcentraler.

För snart tio år sedan genomförde bland annat Liberalerna och Centerpartiet en stor valfrihetsreform inom primärvården. Lagen om valfrihet (LOV) har inneburit ökat inflytande och valmöjlighet för medborgarna. Reformen har varit framgångsrik, men haft vissa brister.

Alla ambitioner med reformen har inte realiserats. Verksamheterna har som regel inte blivit fullt så kostnadseffektiva och innovativa som förväntat. Utrymmet för verksamheterna att gå sin egen väg och arbeta på nya sätt har varit begränsat. Delar går att förklara med bristande konkurrensneutralitet.

Lika villkor är en förutsättning för att konkurrens ska driva utvecklingen framåt genom innovation och kostnadseffektivitet. Nu inför vi en intraprenadform för regionens vårdcentraler som ska förbättra styrning, kostnadseffektivitet och konkurrens. 

Folktandvården är ett föregångsexempel som inspirerat.

Primärvårdsuppdraget, som är lika för alla länets vårdcentraler, kommer även fortsättningsvis styras genom regionens primärvårdsprogram. Mittenstyret kommer att initiera ett förändringsarbete, där styrsignalerna i primärvårdsprogrammet kommer att gå från att vara tvingande till att bli mer tillitsbaserade. Det betyder att vi tror att varje vårdcentral vet bäst vilken vård de patienter som finns listade hos dem behöver och vi vill ge dem större frihet kring att själva bestämma hur de ska utforma vården för sina patienter.

Folktandvården är ett föregångsexempel som inspirerat. När driftsformen förändrades genom en bolagisering gavs utrymmet till större handlingsfrihet. Som ett resultat har styrningen och organisationskulturen tagit betydande kliv framåt. Nu stärker vi primärvården genom intraprenadlösningen.

Helena Hagberg (L)

regionråd med ansvar för primärvård

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel