Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämlikhet räddar världen

"Vad kan vi göra? Det forskarna antyder är att se till att det förs en politik i färdriktning mot utjämning."

Vad är det som händer i världen? I Syrien, Irak och en IS-terror som sprider sig över hela världen.

Militärkupp i Turkiet Ett oroande presidentval i USA.

Vad händer i Europa med U som gjort sig beroende av Turkiet därför att EU-länderna inte kunnat enas om flyktingmottagningen. Ett EU där för första gången ett land begärt utträde efter en folkomröstning i Stor-britannien.

Vad händer i Sverige? Här talar vi om flyktingkris.

Krisen gäller egentligen de som tvingats att fly. För oss gäller det att se till att de som får asyl får ett bra mottagande, bostad, jobb och utbildning.

De åtstramningar regeringen tvingats till är inte något en eller majoriteten av befolkningen tycker är bra.

I en värld med länder i kris blir mottagligheten för högerextrema rörelser stor. Särskilt om samhälls-förändringar sker snabbt.

Man upplever att traditioner hotas att seder och bruk urholkas genom inflytande av främmande kulturer. Många blir rädda och missnöjda och dras till krafter som vill utnyttja det demokratiska regelverket för att avskaffa demokratin.

Kan dagens politiska system rädda demokratin? Det måste vi alla slå vakt om.

Varför är det så kaotiskt i den värld vi lever? Forskare som Rickard Wilkinson, Kate Picket, Thomas Piketty, Anthony Atkinson som har en trovärdig förklaring.

Globaliseringen, som en följd av digitaliseringen, har inneburit att ojämlikheten ökat enormt i världen både mellan länder och inom länder. I dag äger de 65 förmögnaste lika mycket som halva världens befolkning.

Dessa mångmiljardärer kan var och en inte konsumera sina pengar. Det mesta placeras i finansiella institutioner, i banker och skatteparadis.

En stor del av dessa förmögenheter finansierar i sin iver att bli ännu rikare de tre mest vinstgivande branscherna i världen; vapenhandel, droghandel och trafficking. .

Vad kan vi göra? Det forskarna antyder är att se till att det förs en politik i färdriktning mot utjämning.

Att kapitalets globalisering begränsas så att pengarnas makt över politiken minskar. Då skulle det behövas globala eller regionala kapitalskatter, vilket vi saknar organ för att kunna genomföra.

Kan vi som nation gå före och genomföra några av forskarnas förslag: Beskattning av arv som inkomst över en livstid.

Fastighetsskatt och en årlig förmögenhetsskatt. Progressiv inkomstskatt upp till 65 procent.

Sänkt skatt för låginkomsttagare och pensionärer genom höjt grundavdrag.

Som ett resultat av ett jämlikare samhälle får vi mindre konflikter, minskad kriminalitet, ökad tillit, mindre psykiska sjukdomar, mindre av alkohol- och drogmissbruk. Vore inte det något att se fram emot – en mer harmonisk värld.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel