Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kärnkraft effektivare än förnybart

Replik på Bror Larsson debattartikel den 30 september, ”Solenergi i stället för miljöfarlig gruvdrift”.

Miljömässigt är elbilar mycket intressant och jordartsmetaller kanske kan bytas ut vid framtida batteri-utveckling. Det vi vinner är en betydligt bättre luft- och partikelmiljö med minskad bullernivå och därmed bättre hälsa. Framförallt är det dock den minskade transportmängden av bränsle från källa till avnämare som är mycket värdefull och att elbilarna kan drivas inhemsk elkraft.

Förnybart är inte alls så miljövänligt då sol- och vindkraft kräver betydligt mer råmaterial än kärnkraft och sällsynta jordartsmetaller ingår även i vindkraft.

En person hade gödslat sin ladugård med solceller och fick intäkter på 1 200 kr/månad. Normal anläggning ligger på 80 kr/månad i intäkter.

För att motsvara ett enda normalstort kärnkraftverk krävs 600 000 sådana anläggningar och tittar vi på vindkraften så ger två kärnkraftverk á 100 miljarder per styck 15 TWh eller jämförbart med dagens totala vindkraft (inklusive lagring 17 TWh). Men på grund av den korta livslängden måste de nybyggas tre gånger om.

Varje vindkraftverk måste därför kosta maximalt 16,7 miljoner men verklig utfall är 26,3 miljoner baserat på Svensk Vindenergi 15 miljoner/MW. Snittstorlek i dag 1,75 MW.

För att förstå proportionerna kan vi ställa kärnkraft i förhållande till kolkraft. Sveriges kärnkraft gör av med säg 1 000 ton bränsle per år. Med tre procent uraninblandning. För att få fram de 30 tonnen måste 1 300 ton berg brytas. Detta kan ställas i relation till exempel kolkraft där ett projekterat verk i Öregrund/Östhammar skulle kräva 2 miljoner ton kol per år och generera askhögar på 200 000 ton

Sammanfattningsvis är det dyrare att bygga vindkraft plus att det är en icke planerbar energikälla samt dödar fler årligen än vad kärnkraften gjort. Solkraft kan vi lämna därhän. Låt oss närma oss den framtida energiförsörjningen med stor överblick och faktaresistens.

Carl-Åke Utterström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel