Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KD: Räkna med rött när Socialdemokrater styr

Socialdemokraterna har suttit i majoriteten i Hallstahammar i över 100 år. Ibland ensamma och ibland i olika konstellationer. De senaste åren med Catarina Pettersson i spetsen.

Hallstahammar är en fantastisk kommun med allt från sagolika naturområden till gratisbussar och framgångsrika företag. Med det sagt så brister kommunen på flera plan, och i de allra flesta fall är de styrande politikerna att skylla.

Kommunstyrelsen presenterar årligen en redovisning som visar måluppfyllelse inom områden som ekonomi, tillgänglighet, trygghet och effektivitet. I den har man grönmarkerat de mål vi klarat, gulmarkerat de mål vi klarat till viss del och rödmarkerat de mål vi inte klarat. Tanken är att dessa mål ska sträcka sig över perioden 2016–19. En årsredovisning från 2017 har dock inte publicerats.

Tabellen är år 2016 till största del röd och gul. I årsredovisningen från 2018 har man däremot hittat sätt att komma runt flera resultat. Framförallt har man valt att inte ta med alla tidigare mål utan gör istället breda sammanfattningar och överslätningar. Detta gör att färre mål utvärderas och att redovisningen från 2018 är gulgrön. Man har helt enkelt klippt och klistrat så att resultaten ser mer positiva ut. Fyndigt.

Väntetiden på att få en plats på ett äldreboende hade ökat från i snitt 122 dagar året innan till 178 dagar.

I årsredovisningen från 2016 kan vi se att målet om att årligen göra en energiminskning på 4 procent är rödmarkerat då vi landade på 0,3 procent energiminskning. ”I Hallstahammars kommun har kvinnor och män lika möjlighet att forma samhället och sina egna liv.” – rött.

Väntetiden på att få en plats på ett äldreboende hade ökat från i snitt 122 dagar året innan till 178 dagar. Rött. Andelen elever i åk 3 som inte klarade ämnesprov i svenska och matte hade ökat. Antal olika vårdare som besökte en hemtjänsttagare under en 14-dagarsperiod ökade och var 2016 uppe på 19 olika vårdare. Rött, rött, rött. Sosserött.

Dessa mål kan man förstås inte hitta i 2018 års redovisning och därmed inte heller jämföra med något. Det man däremot kan hitta i 2018 års redovisning är nya färger. Grått och vitt används i tabellen om aktuell mätdata saknas. Inom vissa områden har man alltså valt att strunta i måluppfyllelsen så till den milda grad att underlag för bedömning inte ens har tagits fram. Områden som miljö, äldres tillvaro och jämställdhet tar stryk.

Mål nr 4 i årsredovisningen från 2018 formuleras såhär: ”Kommunens upphandlingar och inköp är effektiva, ändamålsenliga, tar ekologiska och sociala hänsyn samt stimulerar det lokala näringslivet. Minst 50 procent av alla upphandlade produkter ska vara socialt och miljömässigt hållbara år 2018.” Konkret, bra och ambitiöst. I måluppfyllelsen har man dock svarat såhär: ”Upphandlingarna är inte gjorda så att målet går att mäta.”

Kommunstyrelsen sätter mål, för det ska man, men uppfyller dem inte, för det behöver man tydligen inte. Ett annat mål man satte 2016 var att arbeta bort delade turer inom vården. 2018 hade dock det projektet fortfarande inte ens startat och fältet är fortsatt rött.

I övrigt reagerar jag på att tekniska förvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans betalade in 955 fakturor för sent. Nämnvärt är även att drygt hälften av kommunfullmäktiges mål för god ekonomisk hushållning är röda.

Jag vet inte om socialdemokraterna och deras kommunkompanjoner har missförstått färgskalan eller om de helt enkelt bara är oansvariga. Oavsett är ovanstående under all kritik. Förhoppningsvis blir kommunhuset blåare och årsredovisningarna grönare efter nästa val.

Johanna Ridderström (KD)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel