Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: KDU: En ledare som lyssnar eller en ledare som tystar?

Socialdemokratins syn på demokrati är något av det fulaste som finns. Det blev inte bara tydligt i torsdags natt, utan demonstreras gång på gång var helst den röda avundsjukans parti far fram. Det är alltid partiet som inte bara vet bäst, utan vet allt.

Inför flygplatsbeslutet vägrade Anders Teljebäck flera gånger att träffa företrädare för folkinitiativet och under debatten ville han både förbjuda sina kritiker att tala och beviljas undantag från replikreglerna. När han inte fick ordet så tog han det. Jag hade önskat att socialdemokratins totala ignorans inför folkets ilska hade gjort mig förvånad, men så är inte fallet. I stället bekräftar den bilden som socialdemokrater och socialister i alla tider har förstärkt och byggt ut: storebror vet bäst.

Det är nämligen inte bara Anders Teljebäck som vet bäst om flygplatsen. Stefan Löfven vet bäst hur länge du ska vara hemma med barnen, vad din lön ska gå till och vem som ska uppfostra dina barn. Det är uppenbart att socialdemokratin kämpar med sin självbild. All kritik avfärdas som irrelevant. “Det finns inget att diskutera”, sa Anders. “Det är bara käbbel”, sa Stefan. Politiker är också människor; människor har känslor – men människor är också rationella. Det går att möta kritik sakligt. Det går att lyssna på kritiker. Det går att öppna ögonen och ta in vad som händer runtomkring.

Anders Teljebäck, du agerar som en enväldig kung, men du är ett kommunalråd. Förtroendet är förbrukat och det är dags att Västerås får en nystart.

Socialdemokratin vill inget hellre än regera. Den vill inte lyssna. Den vill inte förstå. Därför kunde man splittra ett samarbete, överbelasta en coronakrisande kommun och överge tidigare uttalanden om att lita på folket. Förut ville man  ha en folkomröstning, men när den hotar socialdemokratin låtsas man som att den inte kommer bli av.

I en intervju med VLT 2015 sa Teljebäck: “Jag är förtroendevald med ett arvode. Därför måste jag hela tiden ompröva att jag har väljarnas förtroende”. Nu är tiden här, Anders. Hur tror du förtroendet för en ledare påverkas när han vägrar lyssna på dem han leder?

Västerås förtjänar en ledare som lyssnar mer på västeråsarna än på Jesper Brandberg, som respekterar sina motståndare – utan att avbryta. Västerås förtjänar bättre. Anders Teljebäck, du agerar som en enväldig kung, men du är ett kommunalråd. Förtroendet är förbrukat och det är dags att Västerås får en nystart.

Det är dags att du avgår.

Ludvig Eriksson

ordförande KDU Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel