Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunal hemtjänst bryter mot sitt kontrakt

När jag förra året upplevde att privata och kommunala aktörer behandlades olika svarade Bengt-Åke Nilsson (L) att Äldrenämnden behandlade dem lika. När jag nu tagit del av kontraktet mellan Västerås Stad och Västerås kommunala hemtjänst tror jag inte att en privat aktör får bryta mot kontraktet så grovt som den kommunala hemtjänsten gör.

Nu önskar jag att Bengt-Åke snarast ger en förklaring.

Vill här visa ett utdrag ur kontraktet § 16: Utförande av insatser. Den enskildes självbestämmande, inflytande och delaktighet ska vara utgångspunkt i utförande och utformning av insatserna. Jag konstaterar att det således är vårdtagaren som ska vara utgångspunkten. Den enskildes behov och önskemål ska respekteras. Jag konstaterar att det således är vårdtagarens behov som ska respekteras. Insatserna präglas av rehabiliterande förhållningssätt i syfte att stärka den enskildes möjligheter till självständigt liv. Jag konstaterar att det således är vårdtagarens självständiga liv som ska stärkas och prioriteras.

Som vårdtagare märker vi ingenting av ovanstående.

Den kommunala hemtjänsten dikterar villkoren utan hänsyn till vårdtagarnas önskan och behov. Cheferna blundar helt för detta och tittar enbart på den ekonomiska aspekten. De inför en tystnadskultur så att inget ska komma fram. Ingen inom hemtjänsten får svara på skrivna meddelanden då det då kan finnas bevis svart på vitt.

Erik Lindberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel