Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunen tycks strunta i hemtjänstkontraktet

Alla som bedriver äldreomsorg skriver ett kontrakt med Västerås stad. Privata aktörer som bryter mot kontraktet blir av med kontraktet och får sluta bedriva vård.

Detta gäller inte de kommunala aktörerna. De kan bryta mot kontraktet utan att något händer. Det innebär att vi som anlitar kommunal vård kan bli mycket illa behandlade om aktören har dåliga chefer.

Jag har granskat kontraktet för Västerås kommunala hemtjänst och hade väntat mig vissa brott, men de tycks helt strunta i kontraktet. För hemtjänst har verksamhetschefen Christine Wäneskog skrivit under. Jag har tagit upp detta med henne men hon duckar frågan och skyller på covid-19, vilket innebär att vi dagligen lever i livsfara. Det är nu hon ska agera för att rätta och rädda liv.  

Visar här ett utdrag ur kontraktet:

§ 21: Värdegrund. Västerås kommunfullmäktiges värdegrund som innebär

- Öppenhet och kreativitet för lärande och utveckling. (Således en utvecklande organisation, men tyvärr bara ord.)

- Samarbete och handlingskraft för resultat. (För detta krävs dialog med vårdtagarna. Detta innebär respekt för vårdtagare och anhöriga.)

- Ansvarstagande och delaktighet för kvalitet och effektivitet. (För detta krävs dialog med vårdtagarna.)

- Respekt och omtanke för de människor vi möter. (Det innebär att vårdtagaren ska respekteras i sina önskemål.)

När vi anlitade den kommunala hemtjänsten trodde vi att vi skulle möta denna värdegrund men till stor besvikelse lever inte hemtjänsten efter den

Erik Lindberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel