Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Konkurrens inom välfärdssektorn är bra

Annons

Replik till inlägget "Alla företag måste kunna konkurrera på lika villkor", VLT den 11 januari, debattartikel av Anna Nordin och Elisabeth Unell (M).

Nyliberala partier som Moderaterna har en mycket förenklad och snedvriden bild av hur skattefinansierad verksamhet skall bedrivas. Om man bara privatiserar och avreglerar så löser man alla problem.

Nordin och Unell borde först ha lyssnat på nationalekonomen och tidigare moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson innan man låter fingrarna löpa på tangentbordet. Pålsson har visat att det uppstår en målkonflikt om privata aktiebolag konkurrerar med icke vinstgenererande företag i skattefinansierad verksamhet. Enligt aktiebolagslagen skall ett företag uteslutande leverera vinster till sina ägare.

Nu är det egentligen inte själva vinsten som är problemet. Vinster kan uppstå i alla organisationer. Problemet är aktiebolagens närvaro. Logiken för aktiebolag är lika med marknadens, det vill säga bara lönsamma kunder är intressanta, resten sorteras bort. Bolagen måste agera så eftersom AB-lagen kräver att det enda syftet med verksamheten är att ge största möjliga avkastning till ägarna. Det är just kravet på vinstmaximering som är oförenlig med produktion av välfärdstjänster.

Utmärkande för välfärdstjänster är nämligen att de ska vara tillgängliga för alla. Men för marknaden gäller exkluderande principer. När den praktiseras på välfärden så uppstår segregering. Pigga gamlingar, stora äldreboenden i centrum och lätthanterliga brukare inom stadsgränsen hamnar hos de privata bolagen medan det allmänna får ta hand om resten. Detta är illa nog men värre är att den av Moderaterna så välsignade segregationen blir också ett enkelt redskap för att generera stora vinster. Detta märks inte minst på skolans område.

Konkurrens inom välfärdssektorn är däremot bra.

Men det är inte ett marknadstänkande inom de vinstmaximerande aktiebolagens form som är nyckel till mångfald. Utan det är möjligheten att producera välfärdstjänster på annat sätt än det som ansvariga myndigheter bestämt. Då är många gånger den enskilde medarbetaren eller gruppens kunskaper och erfarenheter avgörande. De uppmuntras knappast av ägarnas vinstkrav utan snarare av tillfredsställelsen att göra ett bra jobb. Hade de därtill fått behålla en större del av frukterna av sina ansträngningar i stället för se dessa försvinna ner i fickorna som vinst hade säkert fler lockats att arbeta i denna sektor.

Sverige är ett av Europas mest privatiserade och avreglerade länder.

Nordin och Unell borde i stället fundera över varför vi då ligger nästan allra sist i den ekonomiska tillväxtligan. Det är bara Italien som kommer att ha lägre tillväxt i EU under 2020.

Clas Lundberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel