Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kopparlundens förfall – sätt stopp för tokiga förtätningsidéer

Annons

Åter har Västerås kommun låtit byggföretagen bestämma vad man kan göra med Kopparlunden. Det har blivit lika tokigt som Öster Mälarstrand och byggnationen på bägge sidor Östra hamnen. Byggföretagen vill få in så mycket försäljningsbar yta som möjligt för att snabbt kapitalisera sin insats. Nu är det hög tid att kommunen lär sig att styra de rovgiriga byggföretagen.

Nu har Länsstyrelsen satt ner foten och kraftfullt påpekat att man totalt förstör den gamla fina miljön med rödtegelbyggnader från tidigt 1900-tal. Det är hög tid att låta en kunnig arkitekt göra ett förslag för hela området och anpassa de nya husen till miljön. Arkitekt ska titta på alla fyra områdena, så att en helhetsbild skapas. En skön blandning mellan skilda byggnadsstilar, industri- och bostadsanvändning borde kunna skapas utan stora krockar i kulturmiljön.

Det måste finnas parkytor, parkeringsplatser, förskolor, skolor, arbetsplatser och bostäder i en anpassad och trevlig miljö. Det kan också behöva studeras hur järnvägen med sina spårbehov skall tillgodoses. E18, som blivit en lokalgata, behöver också mer plats.

Det har förstörts tillräckligt med äldre miljöer i Västerås. Miljonprogrammets tid och senare tids insprängda hus har varit förödande för fina äldre byggnader. Vi får inte fortsätta med mer tokiga förtätningsidéer.

Ingemar Andreason

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel