Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kött i större mängder påverkar oss negativt

Debatten om att äta kött eller inte pågår ständigt men har de senaste veckorna aktualiserats i en debattartikel i SVD av professor Johan Frostegård där han vurmar för ”nyttigt kött”. Nu också den 7:e november av Matilda Molander i VLT som också tar upp ”köttfrågan”, men på ett mer balanserat sätt.

Det här är givetvis något som engagerar Riksförbundet Hälsofrämjandet. Dess grundare Are Waerland började redan i mitten 1930-talet förkunna sitt budskap, att vi inte har med sjukdomar att göra utan livsföringsfel. Han fick dock ett massivt motstånd från läkarkåren. Inte konstigt då man inom skolmedicinen då bara intresserade sig för att ställa diagnos och sedan försöka bota symptomen. Tyvärr är det något som i dag fortfarande gäller till stor del.

Redan på 1930-talet fanns det vetenskap som visade på hur viktig kosten och våra levnadsvanor var för hälsan.

Att kött skulle vara nödvändigt för vår hälsa är inget som den samlade vetenskapen visar, men i och för sig inte heller att små mängder kött skulle vara skadligt.

Men i dag finns det enormt många fler vetenskapliga studier som, både på övergripande populationsnivå och via cellbiologiska försök, visar hur vi påverkas av just kosten och vår livsföring.

Att kött skulle vara nödvändigt för vår hälsa är inget som den samlade vetenskapen visar, men i och för sig inte heller att små mängder kött skulle vara skadligt.

Rent näringsmässigt är kött främst en källa till protein och mättat fett, men ger inte mycket av mineraler, vitaminer eller andra bioaktiva ämnen, som är viktiga för att våra celler ska fungera optimalt. Där är en varierad laktovegetarisk kost enligt Waerland överlägsen, även när det gäller tillskott på järn och B12. Det kan vem som helst se om man läser näringstabeller.

Det finns inte heller någon övertygande vetenskap som visar att protein från animaliska produkter skulle vara bättre än från vegetabiliska källor. Förmodligen är det tvärt om då vegetariska produkter också innehåller de hjälpämnen som behövs av kroppen för att kunna tillgodogöra sig proteinet, fett och kolhydrater på ett bättre sätt – något som modern kostforskning börjar förstå.

Vi vet i dag också att kött i större mängder påverkar oss negativt. Det gäller inte bara risken för cancer utan kanske främst för att den skapar en förändrad tarmflora som bidrar till en försvagad tarmslemhinna. På så vis kan endotoxiner (bakterierester) och andra gifter läcka in i kroppen, som bland annat skapar inflammation.

Extra skadligt blir det om vi samtidigt äter mycket raffinerade produkter med socker och vitt mjöl, vilka saknar många näringsämnen och bidrar till förstoppning.

Vi vet också att en kost bestående av främst vegetabiliska produkter ger en annan tarmflora som stärker tarmslemhinnan och minskar risken för att kroppen belastas med gifter.

Men vare sig vi vill det eller inte så bör vi minska den i dag historiskt onaturligt höga köttkonsumtionen – både för hälsan och miljön.

I dag går stora odlingsarealer åt för att producera soja, majs och vete, för att sedan i ”djurfabriker” producera det mesta av det kött som i dag konsumeras. Det är ett mycket ineffektivt sätt att föda världens befolkning då det krävs cirka 8 gånger mer odlingsareal än annars.

Att den höga köttkonsumtionen i världen därför är ett hållbarhetsproblem, då det bidrar till avskogning och utsläpp av växthusgaser, är ett välkänt faktum. Men många verkar rädda för den nu starka ”vegovågen” ska skapa sjukdomar. Det finns en viss poäng i det, för att vara vegetarian eller vegan är inte självskrivet något som stärker hälsan. Det är lätt att gå vilse i djungeln av alla nya ”hälsoprodukter” av fabriksproducerad mat som både innehåller mycket socker och salt, det vill säga två av de tre vita gifterna som Are Waerland varnade för. Och det tredje, vitt mjöl, kan man som vegan äta med gott samvete.

Slutligen undrar man varför man över huvud taget ska äta kött. Visst är det en del av vår matkultur och smaken tilltalat många, men det är definitivt inte för att det skulle vara extra nyttigt – några unika positiva hälsoeffekter finns inte. Men ska man äta kött är det givetvis viltkött och kött från gräsbetande djur som i första hand bör gälla.

Pehr-Johan Fager

Ordförande, Riksförbundet Hälsofrämjandet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel